Na hlavný obsah

Ukrajinskí nacionalisti protestovali proti mierovej dohode so separatistami

Demonštranti odsúdili snahy Zelenského.

Ukrajinskí nacionalisti protestovali proti mierovej dohode so separatistami
Ukrajinskí nacionalisti zapaľujú svetlice počas pochodu pri príležitosti Dňa obrancov Ukrajiny v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Približne 5 000 ukrajinských nacionalistov pochodovalo vo štvrtok (14. 10.) ulicami Kyjeva a požadovalo odmietnutie mierovej dohody pre východnú Ukrajinu sľubujúcej separatistickým oblastiam širokú autonómiu.

Demonštranti takisto odsúdili snahy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o zabezpečenie trvalého prímeria na napätej kontaktnej línii vo vojnovom konflikte s proruskými separatistami podporovanými Moskvou, informovala tlačová agentúra AP.

Mierová dohoda z roku 2015 podpísaná v bieloruskom Minsku síce pomohla ukončiť rozsiahle boje, ale časté potýčky pokračujú a úsilie o dosiahnutie politického urovnania zlyháva.

Mierová dohoda sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom predpokladala širokú autonómiu pre separatistické regióny (Doneckú oblasť a Luhanskú oblasť), ale toto opatrenie mnohí na Ukrajine odmietli a proces jeho implementácie sa zastavil.

Organizátori štvrtkového pochodu vyzvali ukrajinskú vládu, aby sa zriekla „protištátnych dohôd“ a oficiálne postavila mimo zákon konanie volieb na „dočasne okupovaných územiach“. Zaútočili aj na Zelenského úsilie ukončiť potýčky na kontaktnej línii a označili to za zradu národných záujmov.

Zelenskyj vo štvrtok navštívil zónu konfliktu v Donbase. V príhovore k vojenským kadetom zdôraznil význam dosiahnutia mierového riešenia situácie na východe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet