Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci môžu odvetne strieľať po separatistoch, zákaz končí

Ide o odklon dohody o prímerí.

Ukrajinskí vojaci môžu odvetne strieľať po separatistoch, zákaz končí
Na snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda môže teraz v prípade odvety ostreľovať pozície jednotiek samozvaných proruských republík v Donbase podľa vlastného uváženia a bez predchádzajúceho súhlasu z Kyjeva. Informovala o tom v utorok (5. 10.) agentúra DPA, podľa ktorej ide o odklon od dohody o prímerí.

Vyhlásenie v tomto zmysle urobil veliteľ operácie spoločných síl ukrajinskej armády Olexandr Pavľuk na stretnutí s delegáciou estónskych vládnych predstaviteľov, ktorá navštívila lokalitu Zolote v Luhanskej oblasti, napísal web Strana.ua.

Časovo neobmedzené prímerie v Donbase na východe Ukrajiny vyhlásili 27. júla 2020. V rámci trojstrannej kontaktnej skupiny ho schválili zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Podľa dosiahnutých dohôd mohli vojaci oboch strán opätovať paľbu iba vo výnimočných prípadoch a aj to so súhlasom najvyššieho vojenského velenia. Výsledkom bolo, že na niekoľko týždňov výrazne klesol počet prípadov porušenia prímeria. Momentálne sa však prímerie opäť nerešpektuje, pričom k prestrelkám dochádza prakticky každý deň.

Potvrdil to aj Pavľuk, keď podľa DPA deklaroval, že „jasne vidíme pokusy nepriateľa, ktorý nás chce prinútiť, aby sme sa vrátili k provokáciám“.

Spresnil, že ukrajinské vládne jednotky nemajú „žiadny zákaz týkajúci sa spustenia paľby. Každý veliteľ na mieste prijíma také rozhodnutia, aby chránil životy svojich podriadených“.

S podobným vyhlásením prišiel koncom septembra aj hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj, ktorý osobitnou smernicou odstránil všetky obmedzenia pre odvetnú paľbu platné pre ukrajinskú armádu v zóne konfliktu a umožnil ukrajinským jednotkám použiť všetky dostupné zbrane, dodala DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet