Na hlavný obsah

Únia autodopravcov je pripravená opäť štrajkovať, vládu vyzýva na rokovanie

Dopravu blokovali naposledy v roku 2019.

Únia autodopravcov je pripravená opäť štrajkovať, vládu vyzýva na rokovanie
Na archívnej snímke protestné zhromaždenie Únie autodopravcov Slovenska. Foto: TASR

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) zvažuje, že opäť vyjde do ulíc. Upozorňujú na kritický nedostatok vodičov kamiónov, vysoké dane na palivá, ale aj mýtny systém.

Iné združenie autodopravcov ČESMAD naopak hovorí, že mýtny systém už bude v budúcnosti efektívnejší a vratka spotrebnej dane na palivo v slovenských podmienkach nemá veľký význam. Ministerstvo financií s dopravcami naďalej rokuje aj o spotrebných daniach, no konkrétne výsledky zatiaľ nepoznáme.

Únia autodopravcov vyčíta vláde nečinnosť

Únia autodopravcov vláde vyčíta nečinnosť a nesplnenie sľubov z januára 2019, keď v rámci celoslovenských štrajkov blokovali viaceré významné dopravné uzly, či hraničné priechody.

Tŕňom v oku je pre nich naďalej najmä mýtny systém a vratka spotrebnej dane z palív. Predseda UNAS-u Stanislav Skala vysvetlil, že bojujú s akútnym nedostatkom vodičov. A to aj preto, lebo v zahraničí dostanú lepšie podnikateľské podmienky, ako na Slovensku.

„Aby sme ich nejakým spôsobom udržali. Aby sme do tej kasy aspoň nejaký cent doniesli. Pokiaľ malé a stredné podnikanie zmizne a vodiči budú utekať do zahraničia, nebude mať kto jazdiť,“ povedal Skala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Združenie autodopravcov vo vratke prínos nevidí

Združenie autodopravcov ČESMAD nevidí vo vratke spotrebnej dane na palivo v slovenských podmienkach reálny prínos a to pre iné dane, ktoré v zahraničí ohľadne palív nie sú. Prezident združenia Pavol Piešťanský skonštatoval, že aj v prípade tendra na nový mýtny systém, ktorý spolutvoria aj dopravcovia, sa veci značne pohli.

„Nám Národná diaľničná spoločnosť odprezentovala, čo chce robiť v budúcnosti s mýtom cez vznik Mýtneho úradu, ktorý by bol plne v réžii Slovenskej republiky. Čiže kompletný výber by nebol manažovaný súkromníkom.“

Ministerstvo financií otázku vratiek rieši

Minister dopravy Andrej Doležal sa k situácii vyjadrovať nechce. Ministerstvo financií zatiaľ zmeny v daniach pre dopravcov neplánuje, no otázku vratiek DPH s Úniou autodopravcov stále rieši.

„Keďže vzájomné rozhovory ešte neboli ukončené, k zavedeniu opatrenia sa zatiaľ nevieme s definitívnou platnosťou vyjadriť,“ spresnila hovorkyňa rezortu financií Michaela Lovásová.

Únia autodopravcov hovorí, že ak ich vláda nepozve za rokovací stôl sú odhodlaní opäť štrajkovať už v najbližších mesiacoch. Ich aktivitu podľa predsedu Stanislava Skalu podporujú aj Združenie Žltý Anjel, Iniciatíva poľnohospodárov a Únia vodičov Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko