Na hlavný obsah

Únik tajne nahratých Ficových stretnutí je podľa odborníka vážnym problémom

Je ich zverejnenie vo verejnom záujme, alebo narúša právo?

Únik tajne nahratých Ficových stretnutí je podľa odborníka vážnym problémom
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Únik medializovaných zvukovo-obrazových nahrávok do médií je už za červenou čiarou. V diskusnej relácii RTVS Z prvej ruky sa na tom zhodol odborník na trestné právo Peter Kováč s bývalým vyšetrovateľom Júliusom Šárayom. Problém vidia v tom, že aj tieto informácie sú súčasťou neverejného prípravného konania.

Podľa šéfa investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk Mareka Vagoviča však pri zverejnení rozhovorov z poľovníckej chaty prevažuje verejný záujem.

Narúšanie princípov právneho štátu?

Nahrávky stretnutí Roberta Fica, Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), advokáta Mareka Paru, Miroslava Bödöra a ďalšieho advokáta – syna policajného exprezidenta Tibora Gašpara – sú podľa jednej strany potvrdením snáh ovplyvňovať trestné stíhania najvážnejších káuz, či diskreditovať orgány činné v trestnom konaní.

Podľa opačného tábora sú iba sledovaním opozičných politikov, a snahou o manipulovanie verejnej mienky.

Podľa odborníka na trestné právo Petra Kováča je únik tajne nahratých videí, ktorých obsah je už navyše súčasťou spisu v kauze Očistec, vážnym problémom. Argumentuje narúšaním princípov trestného konania aj právneho štátu.

Navyše, úniky zo spisov sa v poslednej dobe často opakujú. Upozorňuje, že zverejňovanie citlivých informácií môže vytvárať tlak napríklad na rozhodovanie súdov.

„Keď máme tendenciu orgánov činných v trestnom konaní nadkvalifikovať určité skutky, tak systematické zverejňovanie informácií z prípravného konania by sme s istou dávkou zveličenia mohli nazvať pokračujúcim trestným činom zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ uviedol Kováč.

Pod drobnohľadom

Marek Vagovič, šéf investigatívneho tímu a komentátor portálu Aktuality.sk odmietol, že by medializácia aktuálnych zvukovo-obrazových nahrávok bola účelovo načasovaná. „My nešpekulujeme o tom, kedy čo zverejníme. Zverejňujeme veci vtedy, keď nimi disponujeme a máme ich stopercentne overené.“

Vagovič je presvedčený, že je vo verejnom záujme, aby bolo vyšetrovanie pod drobnohľadom médií a verejnosti. „Nežijeme v štandardnej dobe. Postupne sa dozvedáme, ako tu fungoval štát, ako fungovala polícia, že tu bola organizovaná zločinecká skupina pod vedením Norberta Bödöra a Tibora Gašpara, ktorá mala s najväčšou pravdepodobnosťou aj politické krytie na najvyššej úrovni,“ uviedol.

„Vieme, čoho bola tá organizovaná skupina aj v minulosti schopná, ako manipulovala rôzne vyšetrovania, aj za úplatky. Tá skupina ešte neskončila, stretáva sa aj naďalej, snažia sa manipulovať konania,“ dodal.

Tvrdí, že novinári nezverejňujú súkromné informácie, či informácie o zdravotných problémoch. „Myslím si, že sa správame spoločensky zodpovedne,“ uzavrel.

Ak odsúdiť, tak podľa zákona

Bývalý vyšetrovateľ a advokát Július Šáray poukázal na to, že vyšetrovať by sa mali aj podozrenia, ktoré vyplynuli zo samotných nahrávok. Ale hoci on sám nemá pozitívny vzťah napríklad k spomínanému bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, únik neverejných informácií či nahrávok zo spisov kritizuje.

„Ja osobne som vďaka tomuto človeku odišiel z Policajného zboru. Ale podstata je taká, že keď niekoho odsúdiť, tak podľa zákona,“ zdôraznil.

Zároveň dodal, že na vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí sa podieľali na úniku zo spisov nie je potrebné ani meniť zákon. Vysvetlil, že už dnes je možné zistiť, kto všetko prišiel do kontaktu s nahrávkami pred ich medializáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko