Na hlavný obsah

Uniknuté dokumenty usvedčili Facebook z kontroverzných praktík

Zuckerberg má uprednostňovať zisky a ignorovať negatívny efekt siete na spoločnosť.

Uniknuté dokumenty usvedčili Facebook z kontroverzných praktík
Na snímke logo Facebooku. Foto: TASR/AP

“Facebook papers” je séria interných dokumentov firmy, ktorých časti začali zverejňovať americké média a usvedčujú najväčšiu sociálnu sieť z kontroverzných praktík.

V ten istý deň na pôde britského parlamentu obvinila aktivistka, ktorá kompromitujúce materiály poskytla americkému kongresu, firmu zo šírenia nenávisti a radikalizácie spoločnosti. Facebook sa bráni tým, že mnohé jej tvrdenia sú vytrhnuté s kontextu a prehnané. Téme sa venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Facebook, ktorý vlastní Instagram aj WhatsApp, čelí najväčšej kríze za posledných 17 rokov, teda od svojho vzniku. Séria zverejnených interných dokumentov dokazuje, že zakladateľ Mark Zuckerberg uprednostňuje zisky a ignoruje negatívny dosah firmy na spoločnosť.

„Firma verí, že bezpečný obsah by znížil zisky. To je však podľa mňa krátkozraké myslenie,“ zdôraznila na pôde britského parlamentu bývalá zamestnankyňa firmy a whistleblowerka Frances Haugenová.

Facebook podľa dokumentov vie o svojej dominancii

Facebook si je podľa interných dokumentov vedomý, že má na trhu dominantné postavenie, aj keď verejne predstiera, že ho ohrozuje konkurencia. V Spojených štátoch Facebook, Instagram a WhatsApp používa 78 percent dospelých ľudí a takmer všetci tínedžeri.

Šéf spoločnosti minulý rok v Kongrese vypovedal, že Facebook odstránil 94 percent nenávistných postov. Interné dokumenty ukázali, že išlo len o 5 percent. Zuckerberg tiež spochybňoval, že sociálne médium prehlbuje polarizáciu, pritom vedel, že výskum firmy to potvrdil.

Platforma ženie ľudí do extrémov, potvrdil výskum

Výskumníci spoločnosti sledovali dva americké účty. Jeden reprezentujúci liberálneho a druhý konzervatívneho používateľa. Zistili, že algoritmus prvému odporúčal posty utvrdzujúce jeho názor na skorumpovaných republikánov, v prípade druhého mu odporúčal konšpiračnú teóriu pravicového hnutia QAnon.

„Algoritmus posunie ľudí, ktorí sú súčasťou hlavného názorového prúdu, do extrému. Môžete byť stredoľavičiar a stane sa z vás extrémny ľavičiar. Alebo môžete byť umiernený pravičiar a stane sa z vás extrémny pravičiar,“ dodala Haugenová.

Otázne je aj správanie firmy, ktorá tvrdí, že presadzuje slobodu prejavu aj v zahraničí. Vo Vietname údajne hrozilo, že komunistická strana Facebook zakáže. Firma tu ročne zarobí miliardu dolárov. Facebook ustúpil a začal cenzurovať kritické posty na adresu komunistických lídrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet