Na hlavný obsah

Úroda cukrovej repy je dobrá, jarné mrazy veľké straty nespôsobili

Cena cukru však pôjde hore.

Poľnohospodári v týchto dňoch vyorávajú repu a vozia ju do cukrovarov. Kým v minulosti sme ich mali desať, zostali posledné dva – v Seredi a v Trenčianskej Teplej. Tento rok pestovateľov potrápili jarné mrazy a veľkú časť úrody museli zaorať a nanovo vysadiť. Úroda je napokon dobrá, cukru bude dosť. Ani táto komodita sa však nevyhne zdražovaniu.

Aktuálne prichádza do cukrovarov jedno plne naložené nákladné auto za druhým. Každú etapu spracovania cukrovej repy monitorujú kamery. Neustále sú pod drobnohľadom špecialistov. Sledujú viaceré ukazovatele.

Aj napriek pesimistickým jarným scenárom sa javí tohtoročná úroda lepšia ako v minulých rokoch. Poľnohospodári nad vymrznutou repou takpovediac nezlomili palicu a plodinu opäť vysadili. Tento krok sa vyplatil, straty sa zmenšili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Asi 5 000 hektárov bolo ovplyvnených mrazom, pestovatelia dokázali presiať, stratili sme v úvodzovkách len 400 hektárov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi bude sezóna oveľa lepšia,“ povedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko