Na hlavný obsah

USA a Taliban viedli diskusie o humanitárnej pomoci Afganistanu

Predmetom rozhovorov boli aj terorizmus a ľudské práva.

USA a Taliban viedli diskusie o humanitárnej pomoci Afganistanu
Úradujúci afganský minister zahraničných vecí talibanského režimu Amír Chán Muttakí. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Spojených štátov a afganského radikálneho hnutia Taliban viedli cez víkend v katarskej Dauhe „plodné diskusie“ o humanitárnej pomoci Afganistanu. V utorok (12: 10.) to uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, píše agentúra Reuters.

Americká delegácia sa s predstaviteľmi Talibanu stretla v Dauhe v sobotu (9. 10.) a v nedeľu (11. 10.). Išlo o prvé priame rozhovory USA a Talibanu od chaotického ukončenia odsunu amerických vojakov z Afganistanu v závere augusta.

Price uviedol, že predmetom ich rozhovorov boli aj otázky týkajúce sa bezpečnosti a terorizmu, bezpečného odchodu cudzincov a afganských spojencov USA z krajiny, ako aj ľudských práv.

Washington opakovane vyzýval predstaviteľov novej vlády Afganistanu na rešpektovanie ľudských práv vrátane práv žien a dievčat, ak chce získať medzinárodnú legitimitu.

„Delegácia jasne uviedla, že Taliban bude v konečnom dôsledku posudzovaný nie podľa slov, ale podľa činov,“ uviedol Price.

Taliban v nedeľu na margo rokovaní uviedol, že Washington uvoľnil humanitárnu pomoc pre Afganistan po súhlase, že takáto podpora nebude spájaná s oficiálnym uznaním vlády Talibanu.

V utorok sa v Dauhe uskutočnilo aj samostatné stretnutie so zástupcami Talibanu za účasti predstaviteľov Európskej únie a USA, dodal hovorca rezortu americkej diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet