Na hlavný obsah

USA pri pomoci Afganistanu obídu Taliban

Podporu poskytnú cez nezávislé humanitárne organizácie.

USA pri pomoci Afganistanu obídu Taliban
Ozbrojení príslušníci hnutia Taliban v Afganistane. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vzhľadom na humanitárnu krízu v Afganistane poskytnú tejto krajine ďalších 144 miliónov dolárov. V noci na piatok (29. 10.) to oznámila Národná bezpečnostná rada (NSC).

Výška americkej humanitárnej pomoci pre Afganistan a afganských utečencov v danom regióne sa tak dostane na úroveň takmer 474 miliónov dolárov za tento rok.

NSC však dala jasne najavo, že podporu neposkytnú prostredníctvom vlády militantného islamistického hnutia Taliban, ale za pomoci nezávislých humanitárnych organizácií, informuje tlačová agentúra DPA.

„Naši partneri dodajú život zachraňujúcu ochranu, prístrešie, podporu živobytia, základnú zdravotnú starostlivosť, pomoc pri zazimovaní, núdzovú potravinovú pomoc, vodu, sanitáciu a hygienické služby.

Ide o reakciu na narastajúce humanitárne potreby, ktoré sa zhoršujú nedostatkom zdravotnej starostlivosti, suchom, podvýživou a blížiacou sa zimou,“ uviedla hovorkyňa NSC Emily Horneová.

Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN so sídlom v Ríme, v pondelok (25. 10.) upozornila, že od novembra môže čeliť akútnemu hladu viac než polovica obyvateľstva Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet