Na hlavný obsah

Ustanovujúca schôdza novej českej snemovne by sa mala konať 8. novembra

Dolná komora parlamentu by mala zasadnúť najneskôr v 30. deň od volieb.

Ustanovujúca schôdza novej českej snemovne by sa mala konať 8. novembra
Na ilustračnej snímke česká Poslanecká snemovňa. Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Prezident Miloš Zeman zvolá zasadanie novej snemovne na pondelok 8. novembra. Po štvrtkovom (14. 10.) stretnutí s hradným kancelárom Vratislavom Mynář to povedal dosluhujúci predseda dolnej komory Radek Vondráček (ANO), ktorý v rovnaký deň potom zvolá tiež ustanovujúcu schôdzu.

Zeman je od nedele (10. 10.) v Ústrednej vojenskej nemocnici. Vondráček uviedol, že je o prezidentovom zdravotnom stave informovaný, môže ale len všeobecne uviesť, že sa lepší.

„Pán prezident nechce nechať márne uplynúť lehotu,“ povedal Vondráček. Ide o postup, kedy hlava štátu zasadanie novej dolnej komory nezvolá. V takom prípade sa noví poslanci schádzajú na prvej schôdzi na 30. deň od volieb, ktorý tiež pripadá na 8. novembra. Zvolanie zasadnutia snemovne Vondráček očakáva v najbližších dňoch.

Vedúci kancelárie prezidenta informoval predsedu snemovne, že prezident zvolá zasadnutie Poslaneckej snemovne na pondelok 8. novembra, potvrdil závery rokovania na hradnom webe Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Zasadanie dolnej komory je stále, spravidla trvá celé štvorročné funkčné obdobie. Označuje celkovú činnosť snemovne medzi voľbami, v rámci ktorej sa konajú jednotlivé schôdze.

Zasadnutie snemovne má zo zákona zvolať prezident tak, aby začalo najneskôr 30. deň po voľbách. Jeho začiatok sa bude podľa očakávania zhodovať aj s termínom ustanovujúcej schôdze. Rovnako tomu bolo aj pred štyrmi rokmi.

Zemanov prevoz z lánského zámku deň po voľbách na Kliniku anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice aj nejasnosti panujúce okolo jeho zdravotného stavu poznamenali povolebné rokovania.

Vondráček uviedol, že stretnutia so Zemanom by sa mali konať po tom, čo ho presunú z intenzívnej starostlivosti na bežnú nemocničnú izbu. Odohrávať by sa tak mali v nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet