Na hlavný obsah

Britský poslanec Amess zomrel po tom, čo ho útočník pobodal nožom

Polícia zatkla podozrivého.

Britský poslanec Amess zomrel po tom, čo ho útočník pobodal nožom
Britský poslanec David Amess. Foto: ČTK/AP

Britský konzervatívny poslanec David Amess zomrel po tom, čo ho v piatok (15. 10.) pobodal útočník. Polícia zadržala predpokladaného páchateľa činu, dvadsaťpäťročný muž je podozrivý z vraždy.

Útok sa stal krátko popoludní miestneho času (14.05 h SELČ) v kostole v Leigh-on-Sea na východ od Londýna pri stretnutí s voličmi v Amessovom volebnom obvode.

Na mieste zasahovala rýchla záchranná služba, obeť útoku sa ale nepodarilo zachrániť, uviedla polícia.

„Opakovane ho pobodali. Neviem, ako veľmi je to vážne, ale nevyzerá to dobre,“ povedal pred oznámením o smrti poslanca agentúre Reuters miestny zástupca, ktorý bol na mieste činu.

K útoku došlo na pravidelnom stretnutí s voličmi v okrsku Southend West, ktorý Amess zastupoval v parlamente od roku 1997. Poslancom bol od roku 1983. Podľa Sky News prišiel neznámy muž na stretnutie s verejnosťou a napadol Amessa.

Amess patril k dlhoročným a hlasným odporcom zotrvania Spojeného kráľovstva v Európskej únii, zúčastnil sa na kampani za brexit.

Obdobných prípadov je málo

Násilie voči zákonodarcom je v Británii veľmi ojedinelé. Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v EÚ však 16. júna 2016 v severoanglickom meste Birstall neďaleko Leedsu zavraždili britskú labouristickú poslankyňu Jo Coxovú, zástankyňu brexitu.

Na dvadsaťštyriročnú matku dvoch detí útočník trikrát vystrelil a následne ju mnohokrát pobodal. Páchateľ na súde hlásil „smrť zradcom, sloboda Británii“. Za vraždu dostal doživotnú väzbu bez možnosti podmienečného prepustenia.

Politici sú v šoku

Z útoku na dlhoročného poslanca sú zdesení jeho politickí kolegovia aj ďalšie osobnosti. Podporu Amessovej rodine vyjadril bývalý konzervatívny premiér David Cameron alebo manželka súčasného premiéra Carrie Johnsonová.

„Hrozná, tragická správa o Davidovi. Bol to obetavý, inteligentný muž a ozajstný poslanec, ktorý prišiel o život, keď slúžil voličom, pre čo počas celej svojej kariéry neúnavne pracoval,“ napísal na twitteri minister dopravy Grant Shapps.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet