Na hlavný obsah

Útočník z floridskej školy Nikolas Cruz pred súdom priznal vinu

Vo februári 2018 zastrelil 17 ľudí.

Útočník z floridskej školy Nikolas Cruz pred súdom priznal vinu
Na archívnej snímke páchateľ útoku z floridskej školy Nikolas Cruz (v strede). Foto: TASR/AP

Nikolas Cruz, ktorý je obžalovaný zo 17 vrážd v kauze masakru na škole vo floridskom meste Parkland, v stredu (20. 10.) formálne na súde priznal vinu. Proces, ktorý rozhodne o tom, či dostane trest smrti alebo doživotie bez nároku na podmienečné prepustenie, by sa mohol začať budúci mesiac, píše agentúra AP.

Cruz sa k masovej vražde priznal už krátko po streľbe, ktorá mestom na juhovýchode Floridy otriasla 14. februára 2018. Zo strednej školy, kde strieľal, bol teraz 23-ročný muž o rok skôr z disciplinárnych dôvodov vylúčený. Okrem 17 vrážd je obžalovaný tiež z ďalších 17 pokusov o vraždu pri každom zo zranených.

V súdnej sieni sa v stredu vyjadril k svojej vine za prítomnosti niekoľkých pozostalých po obetiach masakru. Najskôr musel odpovedať na dlhú sériu otázok, ktoré sudkyňa Elizabeth Schererová pokladala pre potvrdenie, že je Cruz mentálne spôsobilý zapojiť sa do súdneho pojednávania. To, že prizná vinu, sa očakávalo, keďže jeho právnici takýto postup avizovali minulý týždeň.

Prokuratúra pre neho požaduje trest smrti. O tom, či ho Cruz dostane, alebo pôjde na doživotie za mreže, rozhodne 12 porotcov, s ktorých výberom chce sudkyňa Schererová začať budúci mesiac. Podľa AP dúfa, že prezentácia argumentov by sa mohla začať v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet