Na hlavný obsah

Útok na vládny konvoj v Jemene si vyžiadal najmenej 6 obetí

Tragédia sa odohrala v meste Aden.

V jemenskom prístavnom meste Aden zomrelo pri bombovom útoku na konvoj vysokopostavených vládnych úradníkov najmenej šesť ľudí. S odvolaním sa na miestne vládne a bezpečnostné zdroje o tom v nedeľu (10. 10.) informovala agentúra Reuters. Guvernér a minister pôdohospodárstva, obaja členovia juhojemenských separatistických síl, prežili. Jemenská štátna agentúra útok označila za teroristický pokus o atentát.

Pri útoku prišli o život tlačový hovorca, fotograf, šéf ochranky, ďalší člen vládneho tímu a jeden civilista, ktorý bol na mieste výbuchu. Ďalších najmenej desať ľudí je zranených. Explózia poničila niekoľko domov, zranenia boli prevezené do nemocníc, uviedla agentúra AP.

V Adene sídli medzinárodne uznávaná jemenská vláda, proti ktorej od roku 2014 bojujú šiitskí povstalci. Na juhu Jemenu pôsobí ale tiež separatistická Južná prechodná rada (STC), ktorá vlani vyhlásila v Adene autonómiu. Jej boj proti vládnym jednotkám v Jemene komplikoval vojnu.

V ostatných rokoch bol Aden terčom mnohých bombových útokov, často pripisovaným miestnym odnožiam teroristických organizácií al-Káida a Islamský štát, upozorňuje AP. K dnešnému útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, hovorca STC ho pripísal islamistickým skupinám.

Hlavné mesto Saná a časť jemenského územia ovládajú šiiti, medzinárodne uznávaná vláda sa musela presunúť na juh od Adenu. Šiitov podporuje Irán, za vládou stojí arabská koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Konflikt v Jemene si už podľa odhadov vyžiadal okolo 130 000 obetí a spôsobil najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet