Na hlavný obsah

Už nie sú na nule. Tonga v Oceánii zaznamenala prvý prípad koronavírusu od začiatku pandémie

Očkujú aj napriek tomu, že doteraz nemali prítomnosť vírusu.

Už nie sú na nule. Tonga v Oceánii zaznamenala prvý prípad koronavírusu od začiatku pandémie
Na ilustračnej snímke Pita Taufatofua z Tongy nesie vlajku Tonga počas otváracieho ceremoniálu ZOH v Pjongčangu 2018. Foto: TASR/AP

V ostrovnom kráľovstve Tonga, ležiacom v južnom Pacifiku, zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v piatok (29. 10.) tamojší premiér Pohiva Tu’i’onetoa, ktorého citovala agentúra DPA.

Prítomnosť vírusu potvrdili u jedného z cestujúcich repatriačného letu z Nového Zélandu, ktorý je od Tongy vzdialený zhruba 2 300 kilometrov. Nakazenú osobu aj ďalších 214 pasažierov ihneď po stredajšom prílete umiestnili do karantény.

Odľahlé tichomorské kráľovstvo po vypuknutí pandémie koronavírusu uzavrelo svoje hranice, vďaka čomu tam prvý prípad nákazy zaznamenali až teraz.

Repatriačný let bol určený pre sezónnych pracovníkov z Tongy a predstaviteľov tamojšieho olympijského tímu, ktorí uviazli na Novom Zélande v auguste, keď sa vracali z olympiády v Japonsku. Tonžské úrady im celé týždne odmietali dať povolenie na návrat do vlasti pre obavy zo zavlečenia vírusu.

Premiér Tu’i’onetoa v piatok informoval obyvateľov o prvom prípade infekcie na súostroví a vyzval ich, aby sa dali zaočkovať a pripravili sa na zavedenie možných obmedzení.

Na Tonge je plne zaočkovaných 31 percent obyvateľov, ktorí dostali pozvánku, zatiaľ čo 48 percent dostalo aspoň prvú dávku.

Lietadlo s repatriovanými tonžskými občanmi vzlietlo z novozélandského mesta Christchurch, kde vo štvrtok (28. 10.) potvrdili dvoch infikovaných; išlo o vôbec prvé prípady infekcie v tomto meste po zhruba roku. Ďalších dvoch pozitívnych odhalili v Christchurchi v piatok. Miestne úrady sú však presvedčené, že sa im šírenie nákazy podarilo dostať pod kontrolu.

Prvý prípad covidu na Tonge vyšetruje aj novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Infikovaná osoba mala totiž pred odletom z Nového Zélandu negatívny test a ochorenie u nej potvrdili až po prílete na Tongu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet