Na hlavný obsah

V Bratislave podpísali zmluvu o sídle ELA. Bude prvou inštitúciou EÚ na Slovensku

Vláda podporí zriadenie Európskeho orgánu práce v Bratislave.

V Bratislave podpísali zmluvu o sídle ELA. Bude prvou inštitúciou EÚ na Slovensku
Na snímke priestory Európskeho orgánu práce v Bratislave. Foto: TASR

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a výkonný riaditeľ Európskeho orgánu práce (ELA) Cosmin Boiangiu v pondelok (4. 10.) podpísali zmluvu o sídle medzi vládou a ELA.

Zmluva stanovuje podmienky, za ktorých vláda podporí zriadenie ELA v Bratislave poskytnutím vhodného umiestnenia a inej podpory. Slovensko sa v zmluve tiež zaväzuje garantovať tzv. asistenčnú službu, ktorá má pomôcť zamestnancom ELA a ich rodinným príslušníkom pri začlenení sa do života na Slovensku.

„Som hrdý na to, že sa nám podarilo ukončiť zdĺhavé expertné rokovania,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Upozornil na to, že ide o dokument garantujúci usídlenie prvej inštitúcie Európskej únie na území Slovenska.

Za to, že sa ELA usídli práve na Slovensku, poďakoval aj svojmu predchodcovi, bývalému ministrovi práce a sociálnych vecí Jánovi Richterovi (Smer-SD). Podpísanú zmluvu ešte musí ratifikovať Národná rada SR.

„Máme veľký mandát a chceme ukázať našim občanom a firmám v Únii, že kdekoľvek budú vykonávať svoj biznis, my ich budeme ochraňovať,“ povedal výkonný riaditeľ ELA Cosmin Boiangiu. Cieľom agentúry je podľa neho chrániť férové, spravodlivé podnikanie v EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko