Na hlavný obsah

V Británii rastie počet pozitívnych prípadov, hospitalizovaných je menej než začiatkom roka

Vláda nakúpi antivirotiká.

V Británii rastie počet pozitívnych prípadov, hospitalizovaných je menej než začiatkom roka
Na ilustračnej snímke muž s ochranným rúškom vychádza zo stanice metra v Londýne. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo zaznamenáva v súčasnosti vysoké denné prírastky pozitívne testovaných na koronavírus, za utorok (19. 10.) viac než 49 000, avšak počas kulminácie predchádzajúcej vlny v januári boli počty nových denných prípadov pravidelne nad 50 000, pričom rekord bol 68 000. Informovala o tom v stredu (20. 10.) stanica BBC.

Nižšie sú však štatistiky hospitalizovaných a tiež úmrtí. Británia mala 20. januára 1 820 úmrtí v spojitosti s covidom, v utorok to bolo 179. Dvanásteho januára prijali do nemocníc takmer 4 600 ľudí s covidom, teraz je to menej než 900 denne.

BBC však pripomína, že v januári sa iba začínalo s očkovaním proti covidu, pričom v súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 80 percent populácie nad 12 rokov.

Šéfka britskej Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Jenny Harriesová na stredajšej tlačovej konferencii upozornila, že týždenný priemer úmrtí nerastie, avšak denné počty sa v posledných dňoch „uberajú zlým smerom“. Pribúdajú aj pacienti v nemocniciach.

Rozhodnutie naučiť sa s vírusom žiť bolo správne, tvrdí minister zdravotníctva

Minister zdravotníctva Sajid Javid na tlačovej konferencii uviedol, že „rozhodnutie vlády začať žiť s vírusom bolo správne“. Ak by však bolo nevyhnutné pristúpiť k plánu B, vláda by mohla zaviesť povinnosť nosiť rúška napríklad vo verejných budovách, dodal.

Ľuďom zároveň odporučil očkovanie proti covidu i chrípke. Ako informoval, tretiu dávku vakcíny proti covidu v Británii dostali už štyri milióny ľudí.

Vláda zároveň oznámila nákup antivirotík proti koronavírusu, ktoré by počas tejto zimy mali byť „prelomové„. Molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck a Ritonavir od Pfizeru budú podávať najrizikovejším skupinám.

Očakáva sa od nich zmierenie príznakov covidu, a teda aj menší nápor na nemocnice. Molnupiravir v nedávnych klinických skúškach znížil riziko hospitalizácie alebo úmrtia o polovicu.

Oba prípravky však musí najprv posúdiť britský regulačný orgán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet