Na hlavný obsah

V Česku zaočkovali proti koronavírusu prvých 150 detí

Odborníci sú za, no radi by počkali na schválenie vakcíny od EMA.

V Česku zaočkovali proti koronavírusu prvých 150 detí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Českej republike je proti koronavírusu zaočkovaných približne 150 detí do 12 rokov. Táto veková kategória pritom ešte nemá schválené očkovanie. Podľa ministerstva zdravotníctva ide väčšinou o deti s vážnymi chronickými problémami. Odborníci napriek tomu odporúčajú radšej počkať.

Na očkovanie detí do 12 rokov sú v ČR prihlásené už stovky detí a 150 už zaočkovaných je. Potvrdilo to ministerstvo zdravotníctva. Téme sa venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

„Teraz sa pohybujeme okolo počtu 150 detí do 12 rokov, ktoré majú za sebou očkovanie. Je to na zodpovednosti lekára a rodičov,“ uviedol hovorca rezortu zdravotníctva ČR Daniel Köppl.

Medzi zaočkovanými deťmi sú aj také, ktoré žiadne problémy nemajú, len ich rodičia za ne rozhodli a nechali ich zaočkovať. Prednosta Ústavu etiky Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe Marek Vácha považuje očkovanie detí aj vo vekovej kategórii od 5 do12 rokov za potrebné, ale treba počkať na jeho schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA).

„Výhody očkovania detí nepochybne prevažujú nevýhody a hoci proces schvaľovania zo strany EMA prebieha v určitom zrýchlenom móde, tak prebieha precízne a dôkladne. Ak EMA vakcínu schváli, som jednoznačne za očkovanie detí, pretože je zrejmé, že výhody prevyšujú nad nevýhodami,“ povedal Vácha pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dôležitý krok ku kolektívnej imunite

Aj pediater a prednosta Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Plzni Petr Pazdiora je presvedčený o výhodách očkovania detí. „Určite je to dôležitý krok ku vzniku kolektívnej imunity, pretože nemôžeme zabudnúť na časť populácie, ktorá je nielen ohrozená priamo alebo nepriamo, ale nezaočkované deti môžu byť dôležitým zdrojom infekcie pre svojich vrstevníkov, pre učiteľov, ale tiež pre svojich rodičov a prarodičov,“ uviedol Pazdiora.

Česká republika má už objednaných 700 000 vakcín na očkovanie detí do 12 rokov. To je počet, ktorý postačuje pre takmer všetky deti v tejto vekovej kategórii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet