Na hlavný obsah

V Indii podali už miliardu dávok vakcín proti covidu

Krajina je zároveň dôležitým vývozcom očkovacích látok.

V Indii podali už miliardu dávok vakcín proti covidu
Očkovanie proti covidu v Indii. Foto: SITA/AP

Indickí zdravotníci podali miliardu dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. S odvolaním sa na indické úrady o tom vo štvrtok (21. 10.) informovali svetové agentúry, podľa ktorých ázijská krajina, kde žije takmer 1,4 miliardy obyvateľov, tým dosiahla míľnik.

Stalo sa tak pol roka po vypuknutí ničivej vlny pandémie, ktorá vyvolala obavy z kolapsu indického zdravotníckeho systému, poznamenala agentúra AFP.

India – ako druhá najľudnatejšia krajina sveta – je pritom druhým štátom, ktorý podal ľuďom miliardu dávok. Prvou bola v júni najľudnatejšia Čína, ktorej zdravotníci do súčasnej doby aplikovali podľa tamojšej vlády viac ako 2,3 miliardy dávok.

V Indii teraz dostalo aspoň jednu dávku očkovacieho preparátu proti covidu približne 75 percent dospelých obyvateľov krajiny. Plne zaočkovaných je takmer 30 percent Indov, napísala agentúra AP.

Vláda chce podľa agentúry Reuters zaočkovať všetkých dospelých do konca tohto roka. Úrady zároveň Indov vyzývajú, aby sa nechali rýchlo zaočkovať pre sviatočnú sezónu, keď sa vo väčšej miere schádzajú rodiny.

Krajina zažila v apríli a máji ničivú vlnu epidémie, keď úrady v niektorých dňoch informovali až o 400 000 infikovaných a 4 000 zosnulých za deň. Stalo sa tak po tom, ako v Indii zhruba pred rokom prvýkrát detegovali vysoko infekčný variant delta. Mnohé nemocnice sa vtedy neboli schopné s nákazou vysporiadať a množstvo zosnulých ľudí zahltilo krematóriá.

Odvtedy počet prípadov v krajine klesol na menej ako 15 000 infikovaných denne a väčšina aktivít sa vrátila k normálu, podotkla AFP. Úrady v posledných mesiacoch posilnili očkovaciu kampaň, čo podľa odborníkov pomohlo epidémiu dostať pod kontrolu. Napriek tomuto úspechu vyvoláva znepokojenie rozdiel medzi tými, ktorí dostali jednu dávku vakcín, a plne zaočkovanými ľuďmi.

India, ktorá je z globálneho hľadiska dôležitým vývozcom vakcín, v apríli export preparátov proti covidu zastavila a obnovila ho len tento mesiac, pripomenula agentúra AP.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorej program na distribúciu covidových vakcín do menej rozvinutých krajín (COVAX) do veľkej miery závisí práve od dodávok preparátov z Indie, teraz krajine k dosiahnutiu míľnika gratulovala.

Od vypuknutia pandémie India zaregistrovala vyše 34 miliónov prípadov infekcie koronavírusom a vyše 452 000 úmrtí v súvislosti s covidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet