Na hlavný obsah

V Izraeli archeológovia objavili 1 500 rokov staré vinárstvo

Našli lisy na hrozno aj sklady.

Izraelskí archeológovia v pondelok (11. 10.) oznámili, že odkryli rozsiahle vinárstvo, ktorého vek odhadujú na 1 500 rokov. V komplexe, ktorý sa nachádza v meste Javne, našli päť lisov na hrozno, sklady, pece, v ktorých sa vypaľovali hlinené skladovacie nádoby a desaťtisíce keramických úlomkov.

Objav podľa izraelského pamiatkového úradu dokladá, že Javne bolo v byzantskom období vinohradníckou veľmocou. Bádatelia odhadujú, že zariadenie mohlo ročne vyprodukovať asi dva milióny litrov vína.

Jon Seligman, ktorý bol jedným z vedúcich vykopávok, povedal, že víno bolo známe ako gazské víno a vyvážalo sa do širokého okolia. Bádatelia sa domnievajú, že hlavná výrobňa tejto značky vína sa nachádzala práve v Javne.

„Bolo to ľahké biele výberové víno, ktoré sa vyvážalo do mnohých krajín po celom Stredozemí,“ uviedol Seligman. Dodal, že víno sa okrem iného vyvážalo do Egypta, Turecka, Grécku a možno aj do Talianska.

Seligman poznamenal, že víno v tom čase nebolo len dôležitým tovarom pre export a zdrojom potešenia, ale tiež významným zdrojom živín a bezpečnou alternatívou k vode, ktorá bola často kontaminovaná.

Komplex v Javne bol podľa izraelských úradov odhalený počas uplynulých dvoch rokov pri vykopávkach v rámci projektu rozvoja mestečko, ktoré leží južne od Tel Avivu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet