Na hlavný obsah

V Japonsku počas pandémie stúpol počet samovrážd detí

Je najvyšší za viac ako štyri desaťročia.

V Japonsku počas pandémie stúpol počet samovrážd detí
Na archívnej snímke vejúce koinobori vo vetre na japonský Deň detí. Foto: TASR/AP

Počet samovrážd detí v Japonsku je v súčasnosti najvyšší za viac ako štyri desaťročia – v čase, keď sa pre pandémiu COVID-19 zatvorili školy, si na život siahlo 415 žiakov základných až stredných škôl. Informovali o tom japonské médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva školstva.

Počet samovrážd maloletých v Japonsku je o takmer 100 vyšší než vlani a predstavuje najvyšší počet od začiatku vedenia takýchto záznamov v roku 1974, uviedli vo štvrtok noviny Asahi.

Rezort školstva uvádza, že viac ako 196.127 školákov pre pandémiu vymeškalo v škole 30 alebo viac dní. Na správanie detí mali obrovský vplyv zmeny v školách a domácnostiach súvisiace s epidemiologickými opatreniami, citovala predstaviteľa ministerstva stanica NHK.

V roku 2020 sa počas koronavírusovej pandémie po desaťročí klesania počtu samovrážd stúpol počet žien, ktoré si vzali život v dôsledku emocionálnych a finančných ťažkostí spôsobených koronavírusovou krízou. Naopak, čo sa týka mužov, počet samovrážd sa v tomto období znížil.

V Japonsku sa samovražda považuje za spôsob, ako sa vyhnúť hanbe či pocitom poníženia, pripomína agentúra Reuters. Za posledných 15 rokov sa japonským úradom podarilo dosiahnuť pokles ich počtu o zhruba 40 percent, pričom od roku 2009 sa dokonca počet samovrážd desať rokov za sebou neustále znižoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet