Na hlavný obsah

V Katalánsku zrušia takmer všetky zostávajúce opatrenia proti covidu

Nosenie rúšok v interiéri však ostáva povinné.

V Katalánsku zrušia takmer všetky zostávajúce opatrenia proti covidu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Katalánsko od piatku (15. 10.) ruší takmer všetky zostávajúce opatrenia, ktoré v tomto španielskom regióne platili pre pandémiu covidu v rôznej forme od vlaňajšej jari. Okrem iného sa tak opäť budú môcť z plnej kapacity zaplniť futbalové štadióny i vnútorné priestory reštaurácií. Informujú o tom miestne médiá.

Podľa katalánskeho denníka La Vanguardia má tento región mierne meškanie v uvoľnení opatrení oproti mnohým iným oblastiam Španielska.

Katalánsky premiér Pere Aragonés v utorok (12. 10.) po rokovaní regionálnej vlády oznámil, že väčšina aktivít v tomto regióne bude môcť fungovať takmer rovnako ako pred pandémiou.

Výnimkou je nosenie rúšok v uzavretých priestoroch a pri zhlukovaní sa na verejnosti, ktoré ale neupravujú vedenie jednotlivých regiónov Španielska, ale centrálna vláda. Tá začiatkom októbra uviedla, že nepredpokladá zrušenie tohto opatrenia skôr ako na jar budúceho roka.

V Katalánsku sa tak od piatka opäť budú môcť na 100 percent zaplniť bary a reštaurácie, ktoré doteraz mohli vo vnútorných priestoroch obsadiť len polovicu kapacity. Ruší sa aj obmedzenie otváracej doby v pohostinstve, ktorá bola doteraz do jednej v noci. Prestane tiež platiť obmedzenie vzdialenosti medzi stolmi v reštauráciách a maximálneho počtu osôb pri stole.

Rovnako sa v Katalánsku od piatka ruší obmedzenie návštevnosti divadiel a kín, ktoré mohli doteraz obsadiť len 70 percent kapacity. Taktiež vonkajšie štadióny môžu od piatka pustiť 100 percent divákov. Vnútorné športové akcie ale budú naďalej musieť byť zaplnené najviac na 80 percent.

Podobne ako v niekoľkých ostatných regiónov aj v Katalánsku platí pre návštevu diskoték, nočných barov či koncertov so stojacimi divákmi povinnosť preukázať sa covidovým pasom, teda potvrdením o kompletnom zaočkovaní, o negatívnom PCR teste starom maximálne 72 hodín či o antigénovom teste starom maximálne dva dni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet