Na hlavný obsah

V kauze prípravy vraždy exspoločníčky Pavla Ruska vypovedalo viacero svedkov

Súd odročil hlavné pojednávanie na január.

V kauze prípravy vraždy exspoločníčky Pavla Ruska vypovedalo viacero svedkov
Pred senátom Okresného súdu Bratislava II pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Foto: TASR

V bratislavskej väznici v Justičnom paláci pokračoval vo štvrtok (14. 10.) súd s Pavlom Ruskom. V prípade údajnej plánovanej vraždy Sylvie Klaus-Volzovej vypovedalo viacero svedkov. Medzi nimi aj niekdajšia manželka zosnulého herca Ľubomíra Gregora. Tvrdí, že exriaditeľ televízie chcel jej muža zatiahnuť do nekalého biznisu.

Podľa prokurátora jej výpoveď potvrdzuje obžalobnú verziu. Obhajca Pavla Ruska ju zas vníma v prospech jeho klienta. Proces sledovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Ľubo Gregor a Pavol Rusko stáli pri zrode Markízy. Ľubomíra Gregorová popísala, že spočiatku mali dobré vzťahy a jej vtedajší manžel Ruskovi pomáhal. Naštrbili sa po tom, keď sa Pavol Rusko dostal do pozície generálneho riaditeľa.

Tvrdil, že Pavol Rusko je blázon, tlačí ho do veľmi zlých vecí. Tak mi to niekoľkokrát povedal, že chce dať zlikvidovať pani Volzovú,“ vypovedala pred súdom.

Právny zástupca Klaus-Volzovej hovorí, že svedkyňa ho sama kontaktovala s tým, že chce vypovedať. Súd ju predvolal po vyše roku. „Obsah je zásadný z toho dôvodu, že potvrdzuje predovšetkým výpoveď Mikuláša Černáka a spoluobžalovaného Kaštana, čiže to je z tohto pohľadu mimoriadne významný dôkaz,“ uviedol Roman Kvasnica pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Spomínaní Mikuláš Černák a Miloš Kaštan vinu priznali. Pavol Rusko a bývalý šéf sýkorovcov Robert Lališ, ktorého Černák oslovil v prípade likvidácie Volzovej na spoluprácu, ju odmietajú. Obhajca Pavla Ruska Marek Para hodnotí výpoveď svedkyne ako zmätenú. „Neviem, ako ju chce hodnotiť prokurátor inak ako v náš prospech nakoľko pokiaľ mal byť pán Gregor volaný na samotné stretnutie v Banskej Bystrici, tak evidentne nemohla byť prejednávaná objednávka vraždy.“

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek hovorí o potvrdení obžalobnej verzie. „Vypovedala, dá sa povedať, veľmi spontánne, v logických súvislostiach ukladala jednotlivé skutočnosti.“

Pred súdom vypovedali aj bývalý redaktor Markízy Dušan Valko, exčlen gangu sýkorovcov Daniel Vaniš či na doživotie odsúdený vrah Alojz Kromka alias Čistič. Ten tvrdí, že o objednávke vraždy nevie nič a Mikuláš Černák si skutok vymyslel. Obhajca mafiánskeho bossa Pavel Polakovič reaguje, že Kromka proti jeho klientovi vypovedá úmyselne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko