Na hlavný obsah

V Lamanšskom prielive zachránili 71 migrantov

Následne ich odovzdali hraničnej polícii.

V Lamanšskom prielive zachránili 71 migrantov
Plavidlo britskej pohraničnej stráže sa približuje k migrantom na nafukovacom člne pri pobreží. Foto: TASR/AP

Celkovo 71 migrantov snažiacich sa dostať do Británie v sotva plavbyschopných člnoch zachránili počas dvoch operácií v Lamanšskom prielive. Oznámila to v utorok (26. 10.) francúzska námorná prefektúra, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Prvý z člnov s 38 osobami na palube zastavila vlečná loď v pondelok v noci pri pobreží francúzskeho mesta Dunkirk po tom, ako sa plavidlo s migrantmi dostalo do ťažkostí.

Vlečná loď neskôr vyzdvihla z druhého člnu ďalších 33 ľudí. Všetkých zachránených migrantov následne odovzdali hraničnej polícii.

Počas uplynulých troch rokov došlo k výraznému nárastu počtu prípadov, keď sa migranti pokúšali dostať cez Lamanšský prieliv do Spojeného kráľovstva. Podľa francúzskych úradov sa začiatkom októbra v priebehu iba dvoch dní podarilo zachrániť 213 migrantov.

K týmto pokusom dochádza naďalej i napriek tomu, že úrady varujú pred ohrozením života na tejto frekventovanej námornej trase medzi Francúzskom a južným Anglickom, kde sa tiež nachádzajú silné prúdy a prevládajú nízke teploty.

Francúzsky námorný prefekt Philippe Dutrieux uviedol, že od začiatku januára do konca augusta sa o prekonanie Lamanšského prielivu pokúsilo približne 15 400 migrantov, z ktorých 3 500 zachránili a vrátili späť do Francúzska.

Vlani sa cez Lamanšký prieliv pokúsilo dostať alebo sa dostalo zhruba 9 500 ľudí, v roku 2019 táto štatistika činila 2 300 ľudí a v roku 2018 len približne 600 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet