Na hlavný obsah

V Lamanšskom prielive zachránili vyše dve stovky migrantov

Pokusy o preplávanie stúpajú od roku 2018.

V Lamanšskom prielive zachránili vyše dve stovky migrantov
Ilustračná snímka - plavidlo britskej pohraničnej stráže sa približuje k migrantom na nafukovacom člne vo vodách Lamanšského prielivu. Foto: TASR/AP

V Lamanšskom prielive v nedeľu (17. 10.) a v pondelok (18. 10.) zachránili 213 migrantov, ktorí sa pokúšali preplaviť z Francúzska do Spojeného kráľovstva na provizórnych alebo vratkých člnoch, uviedli v utorok (19. 10.) francúzski predstavitelia.

Po tom, čo sa veľa člnov a lodí v nedeľu počas plavby cez prieliv ocitlo v núdzi, záchranné operácie pokračovali aj v pondelok počas dňa, informovala prefektúra pre Lamanšský kanál a Severné more vo svojom vyhlásení zverejnenom agentúrou AFP.

Policajný prefekt Philippe Dutrieux informoval, že od 1. januára do 31. augusta sa na túto cestu z Francúzska k brehom Británie vydalo asi 15 400 migrantov, pričom 3 500 z nich zachránili v núdzi a následne prepravili späť do Francúzska.

V roku 2020 sa o pokus preplaviť sa do Británie z Francúzska pokúsilo približne 9 500 ľudí. V roku 2019 ich bolo 2 300 a v roku 2018 „len“ 600.

AFP pripomenula, že počet migrantov ochotných vydať sa na riskantnú plavbu cez tento prieplav stúpa od konca roku 2018, a to aj napriek varovaniu úradov oboch štátov pred nebezpečenstvom plavby na vratkých člnoch v oblasti s veľmi rušnou námornou dopravou, kde sú okrem toho aj silné morské prúdy a často aj nízke teploty.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet