Na hlavný obsah

V Lotyšsku sa epidemická situácia zhoršila, vláda vyhlásila núdzový stav

Platiť bude tri mesiace.

V Lotyšsku sa epidemická situácia zhoršila, vláda vyhlásila núdzový stav
Na archívnej snímke demonštrácia proti povinnému očkovaniu v lotyšskej Rige. Foto: TASR/AP

Lotyšská vláda v piatok (8. 10.) večer rozhodla o niekoľkých nových krokoch, ktoré majú v krajine obmedziť šírenie covidu, a to vrátane vyhlásenia núdzového stavu. Platiť bude tri mesiace počínajúc pondelkom (11. 10.), uviedol server Delfi.

Rozhodnutiu predchádzala trojhodinová diskusia a kabinet sa zriekol pôvodného zámeru vyhlásiť stav núdze už od soboty (9. 10.). Núdzový stav potrvá skoro do polovice januára budúceho roka, dodal server.

Premiér Krišjánis Kariňš na zasadnutí vlády opakovane zdôraznil, že prakticky jedinou alternatívou k prijatým obmedzeniam by bol lockdown.

Vládne rozhodnutie podľa portálu okrem iného počíta s povinným očkovaním všetkých zamestnancov štátnych úradov a samospráv. Doteraz sa táto požiadavka vzťahovala na zdravotníkov, pedagógov a sociálnych pracovníkov.

Žiaci a študenti sa majú ďalej učiť v školách. Ale do nákupných stredísk budú púšťať iba zaočkovaných zákazníkov alebo tých klientov, ktorí sa covid prekonali. Nezaočkovaní budú môcť navštíviť len obchody so základnými potrebami.

Úrady tiež vyzvali všetkých, ktorí môžu, aby radšej pracovali z domova.

V pobaltskej krajine, ktorá nemá ani dva milióny obyvateľov, za posledných 24 hodín pribudlo 1 695 nových prípadov a zomreli štyria pacienti s covidom. Od začiatku pandémie sa nakazilo 168 248 Lotyšov, z ktorých 2 787 nákaze podľahlo, uviedol lotyšský rozhlas a televízia na svojom webe.

Dodal, že v súčasnosti sú ukazovatele šírenia nákazy najhoršie od začiatku pandémie a stúpa tlak na zdravotnícke zariadenia. Hospitalizovaných je v súčasnosti 707 pacientov s covidom, 72 z nich je vo vážnom stave.

Situácia sa zhoršuje vo všetkých troch pobaltských krajinách, ktoré aktuálne pária k najhorším v Európe. V priebehu 24 hodín v Estónsku pribudla takmer tisícka novoinfikovaných, v Litve viac ako 2 400 nakazených.

Stav núdze lotyšská vláda vyhlásila aj vlani v marci na začiatku pandémie. Zahŕňalo to zatvorenie všetkých škôl a zákaz hromadných akcií s účasťou viac ako 200 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet