Na hlavný obsah

V Ľubľane protestovali tisíce ľudí proti covidovým opatreniam

Polícia zasahovala aj vodnými delami.

V Ľubľane protestovali tisíce ľudí proti covidovým opatreniam
Na snímke demonštrant v plynovej maske sleduje, ako polícia vodným delom rozháňa kolegov počas protestu proti očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 a vládnym opatreniam proti novému koronavírusu v slovinskej Ľubľane. Foto: TASR/AP

Slovinská polícia v utorok (5. 10.) v Ľubľane rozháňala vodnými delami a slzným plynom demonštráciu proti covidovým opatreniam, informovali miestne médiá. Protesty sa konajú v deň začatia samitu lídrov krajín Európskej únie v neďalekom Brde pri Kranji.

Protesty proti opatreniam súvisiacim s epidémiou covidu sú v posledných mesiacoch pravidelnou súčasťou slovinského verejného priestoru. Vodné delá použila polícia proti demonštrantom už tretíkrát za posledné tri týždne, pripomína server N1.

Vláda v utorok aktivovala článok policajného zákona, ktorý jej umožnil obmedziť voľný pohyb osôb v častiach hlavného mesta, Bledu a tiež Brdu pri Kranji, kde sa koná neformálna pracovná večera lídrov EÚ.

Podľa zvolávateľov protestu polícia zablokovala okolo 30 autobusov, ktoré zvážali demonštrantov do metropoly z rôznych častí Slovinska. Úrady to popreli.

Server dnevnik.si uviedol, že účasť postupne narástla na niekoľko tisíc demonštrantov. Informoval aj o incidente, keď demonštranti obklopili vozidlá s delegáciou smerujúce na samit a kričali pri tom: „Zlodeji, zlodeji!“. Kolóna nakoniec bez akejkoľvek ujmy miesto opustila.

Demonštranti žiadajú zrušenie covidových reštrikcií, predovšetkým koniec režimu, keď je vyžadovaný certifikát o očkovaní, doklad o prekonaní covidu alebo negatívny test na koronavírus pri vstupe do vnútorných verejných priestorov. Chcú aj predčasné voľby a zmenu volebného systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet