Na hlavný obsah

V nákladných prístavoch sa hromadí tovar

Problémy hlásia nielen Spojené štáty a Spojené kráľovstvo.

V nákladných prístavoch sa hromadí tovar
Foto: ČTK/ZUMA

Jeden z najväčších amerických nákladných prístavov v Los Angeles oznámil, že bude nonstop v prevádzke. Snaží sa tak zmierniť prepravnú krízu, ktorá v Spojených štátoch spôsobila nedostatok produktov, vrátane hračiek a nárast spotrebiteľských cien. Deje sa tak v čase, keď sa pre predajcov blížia najdôležitejšie sviatky v roku.

Situáciu s prepravnou krízou a zápchami nákladných lodí v amerických prístavoch, ktorým nestačia existujúce kapacity, sa snaží zachrániť prezident Joe Biden. Ten oznámil, že nákladný prístav v Los Angeles bude v prevádzke 24 hodín sedem dní v týždni. „Toto je prvý krok, ako zrýchlime prepravu materiálov a produktov v dodávateľskom reťazci,“ vyhlásil.

Ako uviedol Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, podobnému kroku sa už dávnejšie odhodlával prístav Long Beach. Cez oba prúdi do krajiny 40 percent importovaných produktov.

Šéfovia kuriérskych firiem sa zase zaviazali, že zvýšia kapacity na prepravu tovaru. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová odmietla garantovať, že objednané vianočné darčeky dorazia načas. „To nemôžeme garantovať, ale spravíme všetko pre to, aby sme skrátili meškania.“

Republikáni vinia z problémov Biely dom a tvrdia, že podniknuté kroky nepomôžu. Podľa expertov však ide o globálny problém, ktorý pandémia ešte zhoršila. Najskôr objednávky klesli, teraz ich však výrobcovia a prepravcovia nedokážu uspokojiť.

Problémy má aj Spojené kráľovstvo

Krízu v prístavoch zažíva aj Spojené kráľovstvo. Na rozdiel od USA však z nich nemá kto odvážať tovar, pretože na ostrovoch chýba po brexite podľa odhadov až 100 000 kamionistov.

Kolónu nákladných lodí hlási aj najväčší prístav v krajine, cez ktorý do nej prúdi viac ako tretina všetkého tovaru. V prístave Felixstowe čaká na rozvoz tovar za takmer 1,5 miliardy eur. Ide prevažne o oblečenie známych módnych značiek. Odborníci tvrdia, že toto zdržanie pocítia v peňaženkách najmä spotrebitelia.

Podľa vedenia prístavu sa situácia začína postupne zlepšovať. Najväčším problémom ostáva nedostatok kamionistov. Väčšina z nich totiž odmietla ponuku vlády na dočasné pracovné víza.

Pre nedostatok miesta v prístave mnohé lodné prepravné spoločnosti musia kotviť v iných mestách, napríklad v Rotterdame. Aj odtiaľ musia organizovať prepravu do Británie. Navyše, kontajnerové lode musia kotviť dvakrát dlhšie ako zvyčajne, čo tiež zvyšuje cenu tovarov.

Minister financií Spojeného kráľovstva Rishi Sunak povedal, že problémy s logistikou zažívajú krajiny po celom svete, či už v Európe, Spojených štátoch, alebo Číne.

Obchodné reťazce vyzývajú ľudí, aby si nákup vianočných darčekov nenechávali na poslednú chvíľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika