Na hlavný obsah

V Paríži vydražili fosíliu triceratopsa za 5,5 milióna eur

Ide o štyrikrát vyššiu cenu, ako sa odhadovalo.

V parížskej aukčnej sieni Druot sa vo štvrtok (21. 10.) vydražila fosília doteraz najväčšieho nájdeného triceratopsa za 5,5 milióna eur. Cena vrátane provízie je 6,65 milióna eur. Výsledná suma je takmer štyrikrát vyššia, ako aukčná sieň pôvodne odhadovala. Pred aukciou si pôsobivého bylinožravca s tromi rohmi mohli záujemcovia o dinosaurov pozrieť vo francúzskej metropole.

Triceratops prezývaný „Big John“ (Veľký John) brázdil krajinu dnešnej Južnej Dakoty pred viac ako 66 miliónmi rokov. Paleontológovia prvé kosti našli v tomto americkom štáte v roku 2014 a v nasledujúcich rokoch odkryli 60 percent jeho kostry vrátane takmer kompletnej lebky.

Vo štvrtok vydražená kostra má na dĺžku vyše sedem metrov, bezmála tretinu tvorí len samotná hlava. Lebka Veľkého Johna, pomenovaného po majiteľovi pozemku, kde sa viac ako 200 kostí tohto dinosaura našlo, váži vyše 700 kilogramov.

Na šírku má dva metre. Je na nej veľká rana, ktorú bylinožravcovi podľa všetkého zasadil niektorý z jeho rivalov, uvádza paleontológ Iacopo Briano. Podľa odborníka je fosília zhruba o 5 až 10 percent väčšia ako iné nájdené exempláre tohto druhu.

Paleontológ Walter Stein prvé kosti objavil v roku 2014, ich kompletné vyslobodenie z krajiny trvalo ďalší rok. Talianske laboratórium Zoic, špecializované na prácu s dinosaurími pozostatkami, ich pripravovalo pre aukciu až do tohto roka.

Dopyt po fosíliách dinosaurov je podľa expertov stále vysoký, čo ich cenu pri nevôli múzeí a ďalších výskumných inštitúcií ženie hore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet