Na hlavný obsah

V Rusku budú mať Deň otcov, pripadne na tretiu októbrovú nedeľu

Jeho cieľom je posilniť inštitúciu rodiny.

V Rusku budú mať Deň otcov, pripadne na tretiu októbrovú nedeľu
Na ilustračnej snímke Chrám Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (4. 10.) podpísal dekrét, ktorý stanovuje tretiu októbrovú nedeľu za Deň otcov. Prvá oslava tohto sviatku teda pripadne na 17. október, informovali noviny Kommersant s odvolaním sa na zverejnenú vyhlášku. Podľa nej sa Deň otcov zavádza s cieľom „posilniť inštitúciu rodiny a zvýšiť význam otcovstva vo výchove detí“.

„Rozhodnutie prezidenta podporujú milióny otcov a matiek po celej krajine. Toto rozhodnutie harmonicky a presne zapadá medzi zavedené sviatky a zdôrazňuje novú etapu v prístupe k rodinnej politike, keď rodinu tvorí otec, matka, deti,“ vyhlásila poslankyňa Anna Kuznecovová.

Podľa agentúry TASS pritom upozornila na ďalšie sviatky slávené v Rusku ako je Deň matiek, Deň detí alebo Deň rodiny, lásky a vernosti. S návrhom na oficiálne zavedenie Dňa otcov prišlo pred časom ministerstvo práce a sociálnych vecí práve na základe iniciatívy Kuznecovovej.

Manželstvo je v Rusku len zväzok muža a ženy

Agentúra DPA pripomenula, že šéf Kremľa nechal v ústave zakotviť, že manželstvo je iba zväzok medzi mužom a ženou. Iné formy rodiny nie sú v Rusku tolerované alebo sú podľa obhajcov ľudských práv prenasledované, píše nemecká tlačová agentúra, podľa ktorej rad párov rovnakého pohlavia už z obáv, že im úrady odoberú deti, opustil krajinu.

Deň otcov sa oslavuje vo viac ako 110 krajinách sveta, poznamenal ruský spravodajský server Meduza, podľa ktorého vo väčšine z nich tento sviatok pripadá na tretiu júnovú nedeľu. V šiestom mesiaci roka si Deň otcov pripomína tiež Česká republika. Podľa Kommersantu ho už teraz oslavuje rad ruských regiónov, a to v rôznych termínoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet