Na hlavný obsah

V Rusku havarovalo lietadlo, hlásia 16 mŕtvych

Stroj sa zrútil v Tatárskej republike.

V ruskej Tatárskej republike sa v nedeľu (10. 10.) zrútilo dopravného lietadlo typu L-410 s parašutistami. Podľa aktualizovaných informácií zahynulo 16 ľudí a sedem ďalších utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na záchranárov.      

Stroj českej výroby L – 410 sa zrútil bezprostredne po štarte z letiska v meste Menzelinsk v Tatárskej republike, informujú ruské médiá. Podľa zdroja agentúry TASS bolo v lietadle 20 ľudí, väčšinou výsadkári. Podľa agentúry Ria Novosti, ktorá sa odvoláva na ministerstvo pre mimoriadne situácie, v lietadle bolo 23 pasažierov.

L410 je dvojmotorové lietadlo vyvinuté koncom 60. rokov minulého storočia v Československu.

https://twitter.com/tassagency_en/status/1447104589782818816

Podľa médií by príčinou havárie mohla byť technická chyba, pretože sa pilot pokúsil o núdzové pristátie. Miesto havárie leží asi 290 kilometrov východne od Kazane, hlavného mesta Tatárskej autonómnej republiky.

Za nehodou stojí pravdepodobne technická chyba

Rustam Minichanov, ktorý stojí na čele Tatarstanu, uviedol, že piloti hlásili zlyhanie jedného z motorov, požiadali o povolenie na núdzové pristátie a odklonili lietadlo od obývaných miest.

Lietadlo od vzletu uletelo sotva kilometer, kým narazilo do zeme. Ešte predtým stroj zavadil krídlom o stojacu dodávku a prevrátil sa. Po náraze zostali pohromade len chvost lietadla, v ktorom sa tiež nachádzali preživší.

Okresný náčelník Ajdar Salachov odhadol, že ľavý motor mohol zlyhať po zrážke s vtákom. Verziu o preťažení stroja odmietol. Obaja piloti, ktorí zahynuli, boli podľa kolegov skúsenými letcami, napísal TASS.

„Môj otec sa neraz sťažoval na to, že počas letu sa motory vypínali,“ povedala agentúre Interfax Michaila Beljajeva, dcéra jedného z pilotov, ktorý pri katastrofe zahynul. „Keď som sa zaujímala, ako sa mu vedie, odpovedal: porucha motora, porucha motora,“ povedala. Otec podľa nej ťažkosti hlásil vedeniu aeroklubu, ktoré si teda muselo byť vedomé stavu lietadla. Vedenie aeroklubu sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.

V septembri lietadlo tohto typu tvrdo pristálo v ruskej Irkutskej oblasti. Na palube bolo 16 ľudí, štyria z nich zahynuli, 12 ďalších utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet