Na hlavný obsah

V Severnej Kórei je potravinová kríza, varuje OSN

Problémy potvrdil aj Kim Čong-un.

V Severnej Kórei je potravinová kríza, varuje OSN
Na ilustračnej snímke vlajky KĽDR pred parlamentom v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Najzraniteľnejší obyvatelia Severnej Kórey (KĽDR) čelia „hrozbe hladu“, pričom ekonomická situácia sa ďalej zhoršuje v dôsledku uzavretia sa krajiny pre pandémiu a tiež medzinárodných sankcií súvisiacich s jadrovým programom Pchjongjangu.

Uviedol to v stredu (13. 10.) osobitný spravodajca Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Tomas Ojea Quintana, informuje agentúra AFP.

Štátna severokórejská televízia KCTV v júni priznala, že v krajine je „potravinová kríza“. Vodca KĽDR Kim Čong-un v tom istom období vyhlásil, že situácia s potravinami „začína byť napätá“. Tento týždeň vodca priznal, že jeho krajina má bezprecedentné hospodárske problémy.

„Sankcie uvalené Bezpečnostnou radou OSN by sa mali prehodnotiť a zmierniť… v záujme humanitárnej pomoci,“ uviedol Quintana v správe OSN, ktorá bude podľa agentúry Reuters zverejnená 22. októbra.

Táto správa prichádza tri mesiace po tom, ako Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN uviedla, že krajina čelí nedostatku potravín. V krajine podľa nej vtedy chýbalo 860 000 ton potravy. Minulý týždeň prišla do KĽDR dodávka zdravotníckych potrieb od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet