Na hlavný obsah

V slovenských mestách protestovali ľudia za bezpečnú a legálnu interrupciu

Reagovali tak na návrh zákona, ktorý predlžuje lehotu na rozmyslenie.

V slovenských mestách protestovali ľudia za bezpečnú a legálnu interrupciu
Účastníčky protestu proti kontroverznému zákonu o pomoci tehotným ženám. Foto: RTVS

Obavy z oklieštenia reprodukčných práv žien vyhnali do ulíc odporcov zákona Anny Záborskej (OĽANO), ktorý okrem iného predlžuje lehotu na rozmyslenie si interrupcie zo 48 na 96 hodín. Definitívne by o ňom Národná rada (NR) SR mala rozhodnúť na nadchádzajúcej schôdzi. Do ulíc vyšli ľudia v Košiciach, Banskej Bystrici, Trnave, Bratislave, ale aj v Prahe.

Na Námestí SNP v Bratislave sa stretlo asi 1 200 ľudí. Vypočuli si tam niekoľko rečníkov vrátane žien, ktoré si prešli interrupciou a boli konfrontované s kontroverznou lehotou na rozmyslenie. Čítal sa tiež obsah protestného listu, ktorý adresovalo viac ako 200 lekárov. Dav potom pochodoval k parlamentu, kde skandovali heslá ako „moje telo, moja voľba“, „stop katolibanu“, „Anna, daj už pokoj“ alebo „nebudeme ticho“.

Podobné protestné zhromaždenia organizovala iniciatíva Nebudeme ticho aj približne pred rokom, keď kontroverzný návrh Anny Záborskej nebol schválený o jediný hlas. Dav sa rozpustil okolo devätnástej hodiny, pred parlamentom nechal transparenty a symbol protestu žien – varešky. Protest sa zaobišiel bez incidentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko