Na hlavný obsah

V stredu sa spustila registrácia na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu

Zatiaľ je určená pre vybrané skupiny pacientov.

V stredu sa spustila registrácia na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Od stredy (13. 10.) sa môžu pacienti, ktorí dostali SMS od Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) o tretej dávke proticovidovej vakcíne, registrovať na jej aplikovanie. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová pripomína, že tretia dávka je dobrovoľná. Na tretiu dávku sa bude používať vakcína od Pfizer/BioNTech.

Rezort upozorňuje, že podanie tretej dávky vakcíny pre týchto pacientov je možné najskôr štyri týždne po podanej druhej dávke.

Po tom, čo pacient dostane SMS od NCZI, môže sa na tretiu dávku zaregistrovať na stránkach korona.gov.sk alebo na vakcinacia.nczisk.sk. Po pridelení termínu sa pacient môže dostaviť do prideleného vakcinačného centra, no s SMS o termíne môže prísť aj do vakcinačného centra bez predchádzajúcej registrácie. „Po overení, vyplnení dokumentov a konzultácii s lekárom bude môcť byť zaočkovaný,“ uvádza rezort.

S informačnou SMS môže pacient prísť aj s k svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Ak očkuje proti koronavírusu, bude ho môcť zaočkovať.

Ak pacient správu od NCZI nedostane, ale lieči sa na niektorú z uvedených diagnóz a má záujem o podanie tretej dávky vakcíny, ošetrujúci lekár mu môže vystaviť výmenný lístok na očkovanie. S ním potom príde vakcinačného centra alebo k ambulantnému lekárovi podávajúcemu vakcíny a bude zaočkovaný.

Elektronická registrácia na očkovanie nie je možná pre pacientov, ktorí majú len výmenný lístok,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Rezort odporúča pacientom, aby pred podaním tretej dávky konzultovali svoj zdravotný stav so svojím ošetrujúcim lekárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko