Na hlavný obsah

V Sudáne pri proteste proti prevratu zomreli traja ľudia

Opakované výzvy zo Západu nepomohli.

V Sudáne pri proteste proti prevratu zomreli traja ľudia
Na snímke protestujúci proti vojenskému prevratu v Sudáne. Foto: SITA/AP

Najmenej troch demonštrantov zastrelili v sobotu (30. 10.) príslušníci sudánskych bezpečnostných síl počas masových protestov proti vojenskému prevratu, ku ktorému v tejto africkej krajine došlo v pondelok (25. 10.). Oznámil to nezávislý ústredný výbor sudánskych lekárov, z ktorého vyhlásenia citovali agentúry AFP a AP.

„Dvoch demonštrantov zabila v meste Umm Durmán pučistická vojenská rada,“ uviedol na twitteri zmienený lekársky výbor. Dodal, že jedného z demonštrantov postrelili bezpečnostné sily do hlavy, zatiaľ čo druhého trafili do brucha. Agentúry neskôr aktualizovali počet obetí na tri.

K usmrteniu demonštrantov došlo napriek opakovaným výzvam zo strany Západu, žiadajúceho, aby noví sudánski lídri umožnili v krajine pokojné protesty, píše AP.

Počas sobotných protestov vyšli do ulíc sudánskych miest, vrátane Chartúmu a Umm Durmánu, protestovať proti prevratu tisíce ľudí skandujúcich heslá na podporu sudánskej revolúcie.

Na demonštrácie ich vyzvali prodemokratické skupiny v krajine, menovite Združenie sudánskych profesionálov (SPA) a tzv. výbory odporu. Tie stáli aj na čele povstania, ktoré v roku 2019 viedlo k zvrhnutiu dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra a jeho režimu.

Prodemokratické skupiny ľudí vyzvali, aby na protestoch žiadali o znovunastolenie prechodnej civilnej vlády a tiež prepustenie zadržiavaných popredných politických predstaviteľov. Sobotu pritom označili za „deň odporu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet