Na hlavný obsah

V USA obvinili bývalého člena hnutia Taliban z vraždy troch Američanov

Hadži Nadžíbulláh je obvinený z 13 trestných činov.

V USA obvinili bývalého člena hnutia Taliban z vraždy troch Američanov
Na ilustračnej snímke ozbrojení príslušníci islamistického hnutia Taliban v Kábule v Afganistane. Foto: SITA/AP

Newyorská prokuratúra dnes oznámila, že obvinila niekdajšieho člena hnutia Taliban z vraždy troch Američanov a ich tlmočníka. Udalosť sa stala v roku 2008 v Afganistane, ktorý Spojené štáty tento rok v auguste opustili po 20 rokoch bojov s Talibanom. Informovalo o tom vo štvrtok (7. 10.) americké ministerstvo spravodlivosti.

Štyridsaťpäťročný Hadži Nadžíbulláh bol do USA vydaný vlani v októbri z Ukrajiny, kde bol zadržaný na základe zatykača vydaného kvôli únosu amerického novinára a dvoch afganských civilistov. Teraz prokuratúra pridala obvinenie z terorizmu, ktorý podľa nej spáchal ako veliteľ prepadu amerického konvoja.

„Počas jednej z najnebezpečnejších fáz konfliktu v Afganistane stál Hadži Nadžíbulláh na čele obávanej skupiny povstalcov Talibanu, ktorá terorizovala časť Afganistanu a útočila na amerických vojakov,“ stojí vo vyhlásení newyorskej prokurátorky Audrey Straussovej.

Nadžíbulláh je obvinený z 13 trestných činov, pričom za desať z nich mu hrozí doživotný trest. Teraz je vo väzbe.

USA a ich spojenci v auguste po 20 rokoch ukončili vojenskú prítomnosť v Afganistane. Taliban sa ešte pred úplným stiahnutím vojsk zmocnil celej krajiny pri bleskovej ofenzíve, pri ktorej sa mu prakticky bez boja vzdali jednotky afganskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet