Na hlavný obsah

Veľkému Krtíšu chýbajú pediatri, okres už 15 rokov nemá gynekologické oddelenie

Zohnať najmä mladých lekárov je problém.

Veľkému Krtíšu chýbajú pediatri, okres už 15 rokov nemá gynekologické oddelenie
Na ilustračnej snímke zdravotná prehliadka trojmesačného dieťaťa. Foto: TASR

V okrese Veľký Krtíš nechýbajú všeobecní lekári, problém je predovšetkým  s detskými pediatrami. Lekári už nadsluhujú v dôchodkovom veku a pritiahnuť mladých do regiónu je problém.

Navyše, v okresnom meste už takmer 15 rokov nefunguje a neexistuje gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. S gynekológom z Veľkého Krtíša Ladislavom Balíkom sa rozprávala redaktorka RTVS Klaudia Urdová.

Nečakaný koniec

Balík pre Rádio Regina Stred podotkol, že v regióne nie je nedostatok obvodných lekárov a v niektorých ambulanciách dokonca začali pracovať aj mladí. Horšia je situácia s detskými lekármi. „Za posledné mesiace skončil jeden kolega tu na periférii v jednej dedine, takže ten obvod vypadol,“ priblížil.

Podľa neho sa za posledné roky stali chyby aj u poisťovní, aj v zdravotníckej politike. Zdôraznil, že obvodným lekárom a pediatrom treba dať väčšíe možností a viac kompetencií. „Akonáhle budú mať väčšie možnosti, budú tam môcť vykonávať nielen také výkony, čo doteraz vykonávajú, že nielen liečiť len nejaké základné choroby,“ skonštatoval.

Balík pracoval vo Veľkom Krtíši na gynekologickej ambulancii od roku 1985. A to až do momentu, kedy zrušili oddelenie (1. júl 2006). Tento krok ho prekvapil. Oznámil mu to zástupca riaditeľa. „Vyhovoril sa na personálnu situáciu, že je nedostatok lekárov a oni nevedia zohnať lekárov a tým pádom musia oddelenie zatvoriť“.

Lekári bijú na poplach

Aj napriek zložitej situácií nemajú vyššie územné celky v rukách kompetencie na to, aby zabezpečili dostatočnú zdravotnú starostlivosť v regióne, vysvetľuje Božena Kováčová – predsedníčka sekcie sociálnych vecí Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„My vlastne máme iba to, že upozorňujeme. Snažíme sa, zabezpečujeme kompetenciu, ktorá nám nepatrí a mapujeme prostredie,“ uviedla. Dodala, že v rámci Banskobystrického kraja sú nemocnice, ktoré hospitalizujú aj 15 000 ľudí ročne. To, že tá veľkokrtíšska nemá ani gynekológa, ani onkológa, považujú za „nenormálne“.

Hovorí, že sa rozprávajú s lekármi, ktorí bijú na poplach aj v súvislosti s tým, že v rámci samosprávneho kraja majú transformovať nemocnice.

Nemocnica vo Veľkom Krtíši je spádovou pre takmer 50 000 obyvateľov. Ľudia sa obávajú možných zmien, ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny