Na hlavný obsah

Verejné obstarávanie pri stavbách do 3 miliónov sa zjednoduší

Výstavby by mohli začať do niekoľkých týždňov.

Verejné obstarávanie pri stavbách do 3 miliónov sa zjednoduší
Na snímke šéf Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár. Foto: SITA

Národná rada (NR) SR vo štvrtok (7. 10.) schválila zákon o verejnom obstarávaní, ktorý uľahčí samosprávam a štátu všetky výstavby nepresahujúce hodnotu 3 miliónov eur. Informovali o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina), ktorý novelu zákona inicioval.

„Veci, ktorých vybavenie trvalo jeden a pol až dva roky sa skracujú na niekoľko týždňov,“ uviedol Holý. Transparentnosť obstarávaní podľa neho v zákone zaručuje, že všetky zákazky s hodnotou nad 10 000 eur sa budú povinne zverejňovať na elektronickej platforme, čím sa zvýši verejná kontrola a zároveň sa odbúra byrokratická záťaž.

„Keď vám v obci strhne voda most, už nebudete musieť čakať dva roky na nový, ale do troch či štyroch týždňov môže začať výstavba,“ povedal Kollár. Zákon by mal uľahčiť aj výstavbu komunálnych nájomných bytov cez Štátny fond rozvoja bývania, ale aj stavbu škôlok či zdravotných stredísk.

Kým nebude v platnosti súdna reforma, verejné obstarávania bude kontrolovať rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Po reforme súdnictva bude zriadená rozkladová komisia v gescii predsedu ÚVO, informoval Holý. „Z tohto pohľadu sa vlastne až do momentu, kým nabehnú správne súdy, sa nič nemení v tých obstarávaniach, ktoré sú rozbehnuté už teraz,“ dodal.

Kollár sa vyjadril aj k otváraniu koaličnej zmluvy v súvislosti s prestupom poslancov a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do SaS. Otvorenie zmluvy podľa neho nie je otázkou dňa, pretože sa najprv musí vyriešiť štátny rozpočet a až potom sa tým môže koalícia zaoberať. „Súčasná koaličná zmluva je stále platná“, podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko