Na hlavný obsah

Verejnosť môže vybrať predmet do novej časovej schránky

Tá bude uložená v soche sv. Michala na Michalskej veži.

Verejnosť môže vybrať predmet do novej časovej schránky
Foto: TASR

Bratislavčania môžu navrhnúť, aký odkaz či predmet by mal byť vložený do novej časovej schránky, ktorú mesto zanechá pre budúce generácie v soche svätého Michala archanjela na bratislavskej Michalskej veži.

Verejnosť sa môže vyjadriť prostredníctvom formulára zverejneného na sociálnych sieťach hlavného mesta či Múzea mesta Bratislavy.

O novom obsahu schránky bude rozhodovať samospráva spolu s mestským múzeom a krajským pamiatkovým úradom.

„Spolu s Múzeom mesta Bratislavy vyberieme päť najlepších návrhov a verejnosť následne bude môcť v samostatnom hlasovaní vybrať jeden z nich, ktorý bude uložený do schránky,“ informuje hlavné mesto.

Schránka bude mať rozmer 17 x 12 x 4 centimetre. Samospráva preto žiada ľudí, aby navrhovali iba predmety, ktoré sa do nej zmestia.

„Predmet by mal vystihovať súčasný život v Bratislave,“ podotklo mesto. Obyvateľom radí, aby sa pri návrhoch zamysleli, čo by chceli, aby sa niekto o 100 či 200 rokov dozvedel o súčasnom živote.

Novú časovú schránku s odkazmi súčasnej doby plánujú umiestniť v budúcom roku, keď sa dokončí rekonštrukcia Michalskej veže a na jej vrchol bude osadená po obnove aj socha archanjela Michala.

Bratislava pripravuje odkaz budúcim generáciám prostredníctvom časovej schránky po tom, čo sa počas rekonštrukcie Michalskej veže našla v hlave sochy ukrytá časová schránka z roku 1845.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny