Na hlavný obsah

Viaceré podniky trápi nárast cien plynu. Hrozí aj zastavenie výroby či prepúšťanie

Zvyšovanie sa dotkne všetkých firiem, ktoré pri výrobe používajú plyn.

Cena plynu dosahuje na trhu historické maximá a stále neklesá. Má to negatívny vplyv na stovky podnikov po celom Slovensku. Pre niektorých podnikateľov, ktorí si plyn nestihli kúpiť dopredu, to môže byť likvidačné.

Ipeľské tehelne sú najväčším zamestnávateľom v regióne, zamestnávajú vyše 100 zamestnancov. Denne vyprodukujú 300 ton tehál, na čo spotrebujú 10 000 kubických metrov plynu.

„Cena plynu sa zvýšila nie v drobných percentách, ale rádovo niekoľkonásobne. Táto cena bude dosť ťažko premietnutá do finálnej ceny výrobku,“ uviedol hovorca spoločnosti Tomáš Dom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pre rapídny nárast cien energií už firma musela prijať opatrenia, hrozia však aj ďalšie. „Momentálne sme pozastavili výrobu niektorých doplnkov a výrobkov, ktoré vyžadujú najvyššie vstupné náklady. Ak to bude veľmi kritické, tak naozaj môže prísť k útlmu výroby, a tým pádom budeme musieť prepustiť aj zamestnancov,“ doplnil Dom.

Zvýšenie sa dotkne všetkých podnikov, ktoré plyn pri výrobe používajú, či už ide o chemický, sklársky priemysel alebo priemysel stavebných materiálov. Podľa analytika cena takto rastie pre znížené dodávky plynu do Európy a tiež pre nízke zásoby v európskych zásobníkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika