Na hlavný obsah

Viedeň predĺži prísnejšie protipandemické opatrenia o mesiac

Situácia v hlavnom meste je priaznivejšia, ako v iných častiach krajiny.

Viedeň predĺži prísnejšie protipandemické opatrenia o mesiac
Hlavné mesto Rakúska sprísňuje opatrenia. Foto: TASR/AP

Rakúska metropola Viedeň napriek stabilnej situácii čo sa týka pandémie COVID-19 predĺži aj po 31. októbri zavedené sprísnené opatrenia. Platiť budú do konca novembra. Oznámil to na štvrtkovej (21. 10.) tlačovej konferencii po porade s odborníkmi viedenský starosta Michael Ludwig, informuje denník Kurier.

Na rozdiel od iných spolkových krajín platí vo Viedni v baroch, nočných kluboch či na zhromaždeniach s účasťou viac ako 500 ľudí pravidlo 2G, to znamená, že tam majú prístup iba zaočkovaní a osoby vyliečené z covidu.

Povinné je tiež nosenie respirátorov typu FFP2 vo všetkých obchodoch. V gastronómii, pri využívaní služieb (napríklad kaderníctva) či v hoteloch sa treba preukazovať dokladom o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívnym výsledkom PCR testu (pravidlo 3G) – antigénové testy sa neuznávajú.

Ludwig uviedol, že hoci je vo Viedni situácia priaznivejšia i vďaka prijatým opatreniam, je potrebné sledovať vývoj na celoštátnej úrovni. Nakazených začalo výrazne pribúdať medzi deťmi a mládežou, podotkol.

Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg vo štvrtok pri príchode na summit EÚ v Bruseli avizoval, že v piatok sa stretne s ministrom zdravotníctva Wolfgangom Mücksteinom a hajtmanmi spolkových krajín, s ktorými bude rokovať o „ďalších krokoch“ v boji proti pandémii.

„V Rakúsku sa blížime k 4 000 prípadom (nákazy za deň),“ poznamenal kancelár. Cieľom je podľa neho zvýšiť mieru zaočkovanosti obyvateľstva.

Vo štvrtok pribudlo v Rakúsku 3648 infikovaných a 11 obetí. Napriek stúpajúcemu počtu nakazených je situácia v nemocniciach zatiaľ stabilná. Hospitalizovaných je v súvislosti s covidom aktuálne 962 ľudí, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 214 pacientov.

Očkovanie postupuje naďalej veľmi pomaly. Minimálne jednu dávku vakcíny dostalo 5 828 541 obyvateľov (65,2 percenta), plne zaočkovaných je 62 percent Rakúšanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet