Na hlavný obsah

Víťaz českých volieb nemá najviac poslaneckých mandátov

Spôsobil to nový systém prepočtu kresiel.

Víťaz českých volieb nemá najviac poslaneckých mandátov
Líder koalície SPOLU Petr Fiala (uprostred) ukazuje znak víťazstva po parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Najviac mandátov vo voľbách do českej Poslaneckej snemovne získalo hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša, a to napriek tomu, že podľa počtu odovzdaných hlasov skončilo až na druhom mieste. Je to spôsobené systémom prepočtu hlasov na mandáty, uviedol server novinky.cz.

Koalícia Spolu získala 27,79 percenta, čo jej stačí na zisk 71 mandátov. Tesne druhé ANO však bude mať aj s mierne slabším volebným výsledkom 27,12 percenta o jeden mandát viac, celkom 72 kresiel.

Je to spôsobené tým, ako sa volilo v jednotlivých krajoch v novom systéme prepočtu mandátov. Ten schválil parlament potom, ako Ústavný súd tento rok vo februári zrušil starý spôsob. Prekážalo mu, že výrazne zvýhodňoval silné strany na úkor slabých.

Hoci nový systém mal do prepočtu priniesť väčšiu pomernosť, isté zvýhodnenie veľkých strán v ňom aj naďalej zostalo. Podľa nového systému sa prvý súčet hlasov, čiže prvé skrutínium, snaží rozdeliť čo najviac mandátov už na úrovni krajov. Každý zo 14 krajov má svoj určený počet kresiel podľa počtu odovzdaných hlasov.

V krajoch, kde prišlo voliť menej ľudí, potom nie sú výsledky také pomerné a rovnomerné ako v krajoch, kde sa kresiel rozdeľuje viac. Menej pomerný bude výsledok aj v krajoch s nižším počtom poslancov (najmä Karlovarský), ako v krajoch s najvyšším počtom poslancov (Stredočeský, Praha).

V druhom skrutíniu sa potom rozdeľujú nepridelené mandáty na základe zvyškových nevyužitých hlasov. Každá strana však v druhom skrutíniu dostane približne rovnaký počet kresiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet