Na hlavný obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2022

Počíta s deficitom 4,94 % HDP.

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2022
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič pred rokovaním vlády. Foto: TASR

Vláda vo štvrtok (14. 10.) s pripomienkou schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok aj rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky. Podľa návrhu predloženého ministerstvom financií by malo Slovensko v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávaný schodok v tomto roku je necelých 8 % HDP.

Zmenou v pôvodnom návrhu by malo byť len doplnenie uznesenia vo vzťahu k výkonu akcionárskych práv zástupcov štátu za oblasť dividend.

V ďalších rokoch by mal deficit verejných financií klesať pod 3 % hranicu. V roku 2023 by to malo byť 2,7 % HDP. Na rok 2024 vyžaduje platná legislatíva pri očakávanej úrovni verejného dlhu vyrovnaný rozpočet. To by si vyžiadalo prijatie konsolidačných opatrení na úrovni takmer 4 miliardy eur, upozorňuje v návrhu rezort financií.

Schodok 5,5 miliardy eur

Celkové príjmy verejnej správy majú budúci rok dosiahnuť 44,2 miliardy eur a výdavky 49,4 miliardy eur. Samotný štátny rozpočet počíta v návrhu s celkovými príjmami v roku 2022 v hodnote takmer 20 miliárd eur a výdavkami 25,4 miliardy eur. Schodok v hotovostnom vyjadrení by tak mal dosiahnuť 5,5 miliardy eur.

Viacročný rozpočet verejnej správy počíta s tým, že by mal hrubý dlh SR kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP. Následne do roku 2024 by mal klesnúť pod 59 % HDP.

Návrh rozpočtu obsahuje na roky 2022 až 2024 alokáciu peňazí z plánu obnovy v celkovom objeme 4,59 miliardy eur. V budúcom roku má najviac výdavkov z tohto plánu smerovať do zelenej ekonomiky (454 miliónov eur), vzdelávania (323 miliónov eur) a zdravia (218 miliónov eur).

Matovič podmieňuje výslednú podobu rozpočtu schválením viacerých zákonov

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) opakovane upozornil, že výsledná podoba rozpočtu na rok 2022 je podmienená schválením viacerých dôležitých zákonov, a to o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a o dlhovej brzde.

Ak sa na nich koalícia nedohodne a nebudú v parlamente schválené, deficit rozpočtu nebude 4,94 %, ale iba 4,3 % HDP. Rozdiel predstavuje približne 700 miliónov eur. Na rokovania má teraz koalícia niekoľko týždňov, o rozpočte na ďalší rok zvykne parlament diskutovať na prelome novembra a decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko