Na hlavný obsah

Vládnuca japonská koalícia si po voľbách zrejme udrží väčšinu

Reuters označil výsledok za porážku pre stranu premiéra.

Vládnuca japonská koalícia si po voľbách zrejme udrží väčšinu
Na snímke súčasný japonský premiér Fumio Kišida. Foto: SITA/AP

Japonská vládnuca koalícia premiéra Fumia Kišidu si podľa projekcií po zatvorení volebných miestností síce udrží v parlamente väčšinu, príde však o časť kresiel. O prvých odhadoch po skončení nedeľných (31. 10.) parlamentných volieb v Japonsku informovali svetové agentúry.

Reuters označil výsledok za porážku pre Kišidovu stranu, ktorá by mohla tretiu najväčšiu ekonomiku sveta uvrhnúť späť do politickej neistoty.

Zatiaľ totiž nie je jasné, či si Kišidova Liberálno-demokratická strana (LDP) v dolnej komore udrží svoje doterajšie väčšinové postavenie. Podľa projekcií získa 212 až 255 kresiel.

Spolu s koaličným partnerom Stranou spravodlivosti a čistoty (Komeitó) to má byť 239 až 288 kresiel. Na dosiahnutie väčšiny súčasnej koalície potrebuje 233 poslancov.

V posledných voľbách v októbri 2017 získala koalícia LDP a Komeitó 314 zo 465 mandátov v dolnej komore parlamentu.

„Samotná koalícia sa nerozpadne a vláda zostane, ale počet kresiel sa aj tak zníži, čo môže sťažiť ovládanie parlamentu,“ uviedol analytik Airo Hino z tokijskej univerzity.

Kišida rozpustil parlament v polovici októbra, keď bol vo funkcii iba desať dní. Na čele vlády nahradil Jošihida Sugu, ktorý odstúpil pre klesajúcu podporu v súvislosti so zvládaním pandémie či organizovanie olympijských hier.

https://twitter.com/JohnStClairUS/status/1454806417534185475

Voľby preto mali byť pre Kišidu šancou, ako získať širšiu podporu pre svoje zámery, akými je napríklad oživiť oslabenú ekonomiku a zlepšiť stratégiu boja s koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet