Na hlavný obsah

Vo viacerých slovenských mestách študenti protestujú proti klimatickej zmene

Žiadajú radikálne systémové riešenia.

Vo viacerých slovenských mestách študenti protestujú proti klimatickej zmene
Na snímke Slovenský klimatický štrajk na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR

Zmeňme systém, nie klímu, planéta je viac ako nekonečný rast HDP, sme v stave klimatickej núdze. Aj s týmito heslami štrajkujú v piatok (22. 10.) študenti a aktivisti v Bratislave, Banskej Bystrici, Trnave, Prešove, Žiline a v Žiari nad Hronom. Od politikov a svetových lídrov požadujú rýchle a radikálne opatrenia v oblasti klimatickej krízy.

Od politických lídrov chcú, aby sa na Konferencii OSN o zmene klímy, ktorá sa začína 31. októbra v škótskom Glasgowe, postavili proti klimatickej nespravodlivosti a presadili radikálne systémové riešenia. Bez nich sa podľa aktivistov nezabráni nárastu priemernej globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia.

Požadujú tiež ukončenie financovania všetkých nových fosílnych palív a projektov z verejných zdrojov (uhlie, ropa a zemný plyn).

„Každé ďalšie opatrenie, ktoré politici prijmú v oblasti klimatickej krízy, bude mať vplyv predovšetkým na najzraniteľnejšie komunity, ako na globálnej, tak aj lokálnej úrovni. Všetky politiky musia byť spravodlivé a zohľadňovať v prvom rade sociálne zraniteľné skupiny, obyčajných ľudí a prírodu, ktorú musíme chrániť. Politici  by mali myslieť na budúce generácie,“ uviedla Natália z Rady študentov mesta Banská Bystrica.

Matúš zo študentského hnutia Z lavíc do ulíc tvrdí, že politici z celého sveta nesú zodpovednosť za to, aby sa na konferencii v Glasgowe dohodli na pravidlách, ako budú plniť záväzky a znižovať emisie.

„Emisie stále stúpajú, pretože máme ekonomický systém, ktorý nefunguje tak, ako by mal. Namiesto zdravej planéty a ľudských práv uprednostňuje neudržateľný ekonomický rast. Klimaticky spravodlivý svet v takom systéme nedosiahneme,“ myslí si.

Globálne klimatické štrajky sa túto jeseň nesú pod heslom Zmeňme systém, nie klímu. Nosnou témou je solidarita s ľuďmi a krajinami, ktoré sú zoči-voči klimatickej kríze najzraniteľnejšie a vo veľkej miere pociťujú dôsledky krízy už v súčasnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko