Na hlavný obsah

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku chcú od utorka obnoviť operačné zákroky

V nedeľu budovu poškodil požiar.

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku chcú od utorka obnoviť operačné zákroky
Poškodená strecha Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Foto: TASR

Už v utorok 19. 10.) chcú obnoviť plánované operácie v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku. Nedeľný (17. 10.) požiar v podkroví jednej z budov chirurgického pavilónu nepoškodil medicínske vybavenie, najviac zasiahnuté pracoviská premiestnili do iných budov. Plánované zákroky by tak mali mať zdržanie len niekoľko dní.

Požiar zničil strechu chirurgického pavilónu a ten je bez elektriny a vody, takže tam nefungujú ani lôžkové oddelenia, ani ambulancie. Podľa riaditeľa ÚVN Róberta Rusnáka v pondelok (18. 10.) po celý deň kontrolovali rozsah škôd. Téme sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký.

„Keď budeme mať závery od odborných komisií, ktorá časť budovy je funkčná, tak sa operatívne dohodneme o tom, kedy spúšťame klasickú, čiže plánovanú operatívu,“ uviedol riaditeľ.

Operatívu spustia buď v tej časti budovy, ktorú požiar nezasiahol alebo v náhradných priestoroch. Napríklad pacientov z neurochirurgickej kliniky presťahovali spolu s vybavením na kliniku oftalmológie. Tam si trúfajú operovať prvého pacenta už zajtra.

„Aj keď sme istým spôsobom limitovaní čo sa týka kapacity oddelenia a operačnej sály, ale budeme sa snažiť v maximálnej možnej miere vyjsť pacientom v ústrety, hlavne tým, čo potrebujú čím skôr výkon na chrbtici, tak chceme ich zaradiť podľa plánovaných termínov v najkratšom možnom čase tak, aby sme im v tom trápení uľahčili,“ povedal primár kliniky Peter Durný.

Zdržanie zákrokov má byť len o niekoľko dní

Podľa riaditeľa nemocnice sa plánované operácie zdržia len o niekoľko dní. „Centrálne operačné sály, ktoré máme v chirurgickom pavilóne, neboli požiarom postihnuté, to znamená, že len čakáme na revízne správy a vraciame ich naspäť do života v plnom rozsahu,“ dodal riaditeľ.

Požiar vypukol v nedeľu ráno v podkrovných priestoroch, ktoré využívajú zamestnanci nemocnice. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) nebola poškodená len strecha budovy.

„Škody na streche budú minimálne 350 000 eur, ale celkové škody budú rádovo vyššie, teraz to odhadujeme okolo 1,5 až 2 miliónov eur s tým, že budova je poistená, to znamená, že škody na majetku štátu by nemali byť zásadne veľké,“ uviedol Naď. Rezort obnovy chce však napriek tomu nemocnici pomôcť pri obnove poškodenej budovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny