Na hlavný obsah

Výbuch v mešite v afganskom Kandaháre si vyžiadal najmenej 37 mŕtvych

Bilancia obetí pravdepodobne ešte vzrastie.

Výbuch v mešite v afganskom Kandaháre si vyžiadal najmenej 37 mŕtvych
Výbuch v mešite v afganskom Kandaháre. Foto: CNN

Piatkové (15. 10.) výbuchy v šiitskej mešite v juhoafganskom meste Kandahár si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych a viac ako 70 zranených. Vyplýva to z informácií agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na afganské zdravotnícke zdroje. Podľa afganských úradov je pravdepodobné, že počet obetí ďalej porastie.

Hovorca ministerstva vnútra novej afganskej vlády islamistického hnutia Taliban uviedol, že mešitou v centre Kandaháru otriasol mohutný výbuch, ktorý si pravdepodobne vyžiadal veľký počet mŕtvych a zranených. K explózii došlo v čase modlitieb.

Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, že na podlahe mešity leží mnoho zakrvavených, bezvládnych tiel. Na miesto dorazili špeciálne jednotky hnutia Taliban, ktorý tiež vyzval občanov, aby darovali krv. K explóziám sa zatiaľ nikto neprihlásil.

„Prvé informácie naznačujú, že išlo o útok samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil vo vnútri mešity,“ vyhlásil podľa AFP miestny predstaviteľ Talibanu pod podmienkou anonymity.

Podľa svedka citovaného agentúrou AFP boli počuť tri výbuchy, z ktorých jeden nastal pri hlavnom vchode do mešity. Agentúra AP s odvolaním sa na svedka, ktorý sa predstavil ako Murtaza, uviedla, že samovražední atentátnici boli štyria.

Dvaja odpálili nálože pri vstupe do mešity a umožnili tak ďalším dvom útočníkom preniknúť dovnútra svätyne a vyhodiť sa do vzduchu medzi veriacimi. Piatkové modlitby v spomínanej mešite navštevuje okolo 500 ľudí, povedal Murtaza.

Pred týždňom zabil samovražedný atentátnik v šiitskej mešite v afganskom meste Kunduz vyše 50 ľudí a okolo 140 ich zranil. K tomuto útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

Väčšina Afgancov patrí k sunnitskej vetve islamu, šiitský islam vyznávajú napríklad menšinoví Hazarovia. Sunnitskí radikáli na šiitov pozerajú ako na odpadlíkov od viery a často na nich útočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet