Na hlavný obsah

Výbuch v mešite v afganskom meste Kundúz si vyžiadal viacero mŕtvych

Agentúra TASS informuje o stovke obetí.

Výbuch v mešite v afganskom meste Kundúz si vyžiadal viacero mŕtvych
Ľudia si prezerajú škody po mohutnom výbuchu v mešite v Kundúze Foto: TASR/AP

Mohutný výbuch otriasol v piatok (8. 10.) šiitskou mešitou v meste Kundúz na severe Afganistanu, uviedli predstavitelia vládneho islamistického hnutia Taliban i svedkovia explózie. Informujú o tom agentúry AFP, AP a TASS.

Agentúra AP s odvolaním sa na výpovede svedkov uviedla, že mohutná explózia si vyžiadala viacero obetí. Podľa agentúry TASS zahynulo až 100 ľudí. Najnovšie bilancie, s ktorými prišla agentúra AFP, hovoria o najmenej 55 mŕtvych a 140 zranených.

Zdroje z afganského ministerstva vnútra výbuch pre AFP potvrdili, avšak bez uvedenia ďalších podrobností. Explóziu potvrdil aj hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid s tým, že si vyžiadala istý počet obetí i zranených. Príčiny explózie, ktorá nastala v čase piatkových modlitieb, zatiaľ nie sú známe.

Podľa vyjadrení miestnych obyvateľov došlo k explózii v šiitskej mešite v čase piatkových modlitieb. Vláda Talibanu bojuje s rastúcou hrozbou zo strany miestnej odnože džihádistickej organizácie Islamský štát, známou ako Islamský štát-Chorásán (IS-K), pripomína AP. Militanti IS sa priznali aj k dvom nedávnym smrtiacim bombovým útokom v metropole Kábul.

„Klinika Lekárov bez hraníc v Kundúze prijala viac ako 90 zranených pacientov a viac ako 15 tiel. Ďalší ľudia prichádzajú,“ uviedol pod podmienkou anonymity afganský predstaviteľ spomínanej mimovládnej organizácie. „Doteraz sme prijali 35 tiel a vyše 50 zranených,“ povedal AFP pod podmienkou anonymity iný lekár z centrálnej nemocnice v meste Kundúz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet