Na hlavný obsah

Výpadky sociálnych sietí nespôsobili hekeri. Zlyhal ľudský faktor, tvrdia odborníci

Problém mal vzniknúť pri pravidelnej údržbe serverov.

Spoločnosť Facebook zaznamenala jeden z najväčších výpadkov vo svojej histórii. Niekoľko hodín včera nefungovali ani WhatsApp či instagram. Objavili sa špekulácie o hekerskom útoku. Podľa odborníkov zrejme zlyhal ľudský faktor.

Niektorí si včerajší celosvetový výpadok sociálnych sietí ani nevšimli, iní si mysleli, že problém je v ich zariadení. Mnohým však sociálne siete počas výpadku chýbali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Väčšina ľudí je v súčasnosti pripojená na sociálnych sieťach takmer stále, preto sú podľa sociálnej psychologičky SAV Magdy Petrjánošovej zvyknutí, že môžu komunikovať so známymi okamžite.

„Ja si viem predstaviť, že napríklad, kým na to niekto došiel, tak iba dal nejaké video a teraz čakal na tie lajky a oni nechodili a to samozrejme spôsobuje až stavy úzkosti, keď je človek zvyknutý, až tú závislosť na pozitívnej reakcii ostatných,“ priblížila psychologička.

Špekulácie o tom, že išlo o hekerský útok vyvracia odborník na kybernetickú bezpečnosť. Problém zrejme vznikol pri pravidelnej údržbe serverov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet