Na hlavný obsah

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sú najhoršie od čias studenej vojny, tvrdí Stoltenberg

Ocenil tiež, že Sacharovovu cenu získal Navaľnyj.

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sú najhoršie od čias studenej vojny, tvrdí Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Rusi vyslaní do Severoatlantickej aliancie neboli diplomatmi, ale pracovníkmi spravodajských služieb, vyhlásil v stredu (20. 10.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bruseli.

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sú podľa neho najhoršie od čias studenej vojny, Severoatlantická aliancia napriek tomu plánuje pokračovať v dialógu s Ruskom, napísala agentúra Reuters.

Generálny tajomník v stredu ocenil, že Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia získal ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Ocenenie, udelené len o pár minút skôr, je „uznaním významnej úlohy, ktorú niekoľko rokov Navaľnyj hral pri obrane demokratických hodnôt v Rusku,“ uviedol Stoltenberg.

Jens Stoltenberg na stretnutí s novinármi predstavil program dvojdňového rokovania aliančných ministrov obrany, ktoré sa začína vo štvrtok (21. 10.). Ministri sa budú zaoberať udržaním technologického náskoku, pretože „boj už nie je len o guľkách a bombách, ale aj o veľkých dátach, ktoré používajú aj autoritárske režimy“, uviedol tajomník. Na programe bude aj umelá inteligencia, schopnosť aliančnej reakcie na ruské raketové systémy alebo vývoj v Afganistane.

„Neveríme na jednostranné odzbrojovanie. Svet, v ktorom krajiny ako Rusko, Čína alebo Severná Kórea majú jadrové zbrane a NATO ich nemá, nie je bezpečným svetom,“ povedal Stoltenberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet