Na hlavný obsah

Z Trenčína hlásia zvýšený úhyn psov. Ide zrejme o otravu

Psíčkari majú obavy z venčenia svojich miláčikov.

Trenčiansky veterinár upozornil cez sociálnu sieť na možnú otravu psov. Do ambulancie mu prišlo niekoľko ťažkých prípadov. Mali spoločné symptómy, ako sú vysoká teplota, hnačky, zvracanie, apatia, zlyhanie orgánov či zápach z ústnej dutiny.

Ľudia na sídlisku Juh majú obavu venčiť svojich psov. Keď už idú von, majú ich na krátkej vôdzke a sledujú takmer každý ich krok. Veterinár, ktorý mal v nedeľu (3. 10.) na pohotovosti službu, štábu RTVS potvrdil úhyn troch psov.

„Všetky priebehy mali enormne rýchly nástup príznakov v priebehu 4 až 24 hodín. Všetci pochádzali zo sídliska Juh. Poprosíme o opatrnosť a obozretnosť. Bohužiaľ, väčšina z nich mala smrteľný koniec a nereagovala na terapiu,“ varovala veterinárna klinika v stanovisku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Polícia zatiaľ v tomto prípade podnet od občanov neeviduje. Veterinári sa počas svojej praxe stretli s rôznymi spôsobmi, ktorými chceli ľudia ublížiť psom. Napríklad dali žiletky do mäsa či vypražili v trojobale kuchynskú špongiu na riad.

Najčastejšie dominuje otrava na hlodavce. „Obsahujú látku, ktorá bráni zrážaniu krvi. Príznaky sú nechutenstvo, apatia, krvácanie, krvavá hnačka, krvácanie z nosa,“ uviedol veterinár Oliver Pestún.

Veterinár radí po týchto príznakoch nenechať psa sa zo zlého stavu vyspať, ale okamžite treba vyhľadať odbornú pomoc. Zvierací ombudsman potvrdil, že s otravou psov sa stretáva pravidelne a rieši podnety takmer vo všetkých regiónoch. K tejto problematike plánuje aj preventívne školenia, najbližšie bude v Prešove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny