Na hlavný obsah

Za 70 rokov vyše 200 000 zneužitých detí

Údaje o zneužívaní vo francúzskej katolíckej cirkvi zverejnila vyšetrovacia komisia.

Za 70 rokov vyše 200 000 zneužitých detí
Jedna z obetí, Olivier Savignac, počas zverejnenia správy nezávislej komisie o sexuálnom zneužívaní cirkevnými predstaviteľmi. Foto: ČTK/ABACA

Predstavitelia francúzskej katolíckej cirkvi od roku 1950 sexuálne zneužili 216 000 detí, väčšinou chlapcov, uviedla nezávislá vyšetrovacia komisia.

Počet obetí sa zvýši na 330 000, ak sa medzi nich započítavajú aj trestné činy laikov, ktorí pracovali pre cirkev, ako sú učitelia v náboženských školách alebo v charitách. Výsledky dvojročného vyšetrovania v utorok (5. 10.) predstavil predseda komisie Jean-Marc Sauvé.

V porovnaní s celoštátnymi francúzskymi štatistikami predstavujú sexuálne trestné činy spáchané predstaviteľmi cirkvi asi štyri percentá všetkých týchto činov spáchaných vo Francúzsku.

Chlapci predstavujú 80 percent obetí, dievčatá 20 percent. Tieto čísla sú približne v rovnakom pomere, ako je to pri sexuálnom násilí na deťoch všeobecne, kde chlapci predstavujú 75 percent obetí.

Problém pretrváva, varuje komisia

Komisia navrhuje, že by cirkev mala zriadiť tribunál, ktorý by sa prečinmi jej predstaviteľov zaoberal. Rovnako by mala obete finančne odškodniť, uviedol Sauvé.

Záverečná správa má 485 strán a vyše 1 500 strán príloh. Komisia okrem svojich zistení uvádza aj návrhy, ako situáciu v cirkvi i v iných podobných inštitúciách v budúcnosti zlepšiť.

Sauvé pred novinármi kritizoval prístup cirkvi, ktorá až do roku 2000 prejavovala „hlboký a úplný nezáujem a dokonca krutosť voči obetiam. Musíme sa zbaviť myšlienky, že sexuálne násilie v cirkvi bolo odstránené. Problém naďalej pretrváva, „ uviedol predseda komisie.

Vo francúzskej katolíckej cirkvi sa od roku 1950 vyskytlo 2 900 až 3 200 kňazov a rehoľníkov, ktorí sexuálne zneužívali deti, uviedol už v nedeľu (3. 10.) Sauvé. Za posledných 70 rokov francúzskou katolíckou cirkvou prešlo celkovo asi 115 000 kňazov a rehoľníkov.

Na správe pracovala viac ako dva roky dvadsiatka odborníkov na civilné i cirkevné právo, historikov, psychológov a lekárov, všetci bez nároku na honorár, píše Le Figaro.

Cirkev na činnosť komisie prispela tromi miliónmi eur. Národná vyšetrovacia komisia vznikla na podnet francúzskej katolíckej cirkvi v roku 2018 po sérii odhalení prípadov sexuálneho obťažovania detí vo Francúzsku a tiež v reakcii na množstvo škandálov v susedných krajinách, najmä v Nemecku.

Ľútosť a hanba

Ľútosť a hanbu vyjadril po zverejnení záverov komisie predseda francúzskej biskupskej konferencie Éric de Moulins-Beaufort a požiadal obete o odpustenie. Počet obetí je podľa neho výrazne vyšší, ako sa pôvodne odhadovalo.

Na začiatku marca komisia zverejnila odhad, na základe ktorého sa vo Francúzsku od roku 1950 mohlo obeťou sexuálneho zneužívania zo strany predstaviteľov cirkvi stať približne desaťtisíce ľudí. Aktuálne zverejnené závery sú viac ako 20-krát vyššie.

„Rád by som vás dnes požiadať o odpustenie, každú a každého z vás prosím o odpustenie. Vďaka správe sme počuli hlasy obetí a koľko ich bolo. Ich svedectvo nám otriaslo, ich počet nás hlboko znepokojil,“ vyhlásil s tým, že biskupi si rozhodne nájdu dostatok času na prečítanie celej správy.

Predsedníčka francúzskej konferencie rehoľníkov a rehoľníčok Véronique Margronová uviedla, že k týmto zisteniam nie je čo dodať, je možné len „cítiť hlbokú, absolútnu hanbu“. Násilie na deťoch označila za tragédiu a vyjadrila smútok.

„Myšlienky hlavy katolíckej cirkvi v prvom rade smerujú k obetiam. Pociťuje hlboký smútok nad ich zranením a vďaku za ich odvahu hovoriť o týchto činoch. Myslí aj na francúzsku cirkev, aby, keď si už uvedomila túto otrasnú realitu, sa mohla vydať cestou vykúpenia,“ priblížil vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

Výpovede, archívne dokumenty aj telefonická linka

Komisia skúmala výpovede 1 628 obetí sexuálnych trestných činov, viedla tiež rozhovory s 11 agresormi a prechádzala dokumentmi z desiatok archívov.

Počas 17 mesiacov fungovala anonymná telefónna linka, na ktorú sa mohli obracať obete sexuálneho násilia. Využilo ju 6 500 ľudí, či už samotných obetí, alebo ich blízkych.

Výsledné zverejnené číslo je štatistickým odhadom, odchýlka je až 50 000 osôb. Podľa komisie môže byť v skutočnosti obeťou sexuálneho násilia páchaného na deťoch medzi 166 000 a 266 000.

Komisia skúmané obdobie sexuálnych trestných činov na deťoch rozdelila na tri úseky. Agresia zo strany predstaviteľov cirkvi boli najčastejšie v rokoch 1950 až 1970, keď bolo spáchaných 56 percent z nich.

Ďalších 22 percent spáchali v rokoch 1970 až 1990 a 22 percent za posledných 30 rokov. S postupom času tiež klesal podiel cirkevných násilných činov na všetkých sexuálnych útokoch. Kým v 50-tich rokoch predstavovali osem percent, v poslednom skúmanom období to boli dve percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet